În 58 de țări, “bătaia părintească” te poate băga în închisoare

3 October 2019

Fie că vrem să o recunoaştem sau nu, una dintre vorbele tradiţionale ale românilor este aceea conform căreia “bătaia este ruptă din Rai”. Majoritatea am auzit-o în copilărie, ca o justificare absolută pentru agresiunile care urmau abaterii de la conduita acceptată.

Citiți și Bătaia ruptă din Rai – o amintire dulce-amară

Însă, măsura punitivă nu este deloc una „tradiţional românească”, ba chiar destul de răspândită la nivel global. Diferenţa o face faptul că unele ţări iau măsuri active pentru interzicerea comportamentului violent al adulţilor faţă de copii.

Astfel, Scoţia poate deveni prima ţară din Regatul Unit care interzice adulţilor să lovească sau să supună unei serii de alte agresiuni propriii copii sau ai altcuiva. În cazul folosirii forţei exagerate pentru disciplinare, comportamentul va fi considerat infracţiune, astfel că minorii vor avea parte de aceeaşi protecţie ca adulţii în situaţii similare.

Sursa foto: BBC

Legea urmează să fie votată în Parlamentul scoţian, cu toate că există şi destui opozanţi ai acesteia, care susţin că legislaţia actuală este suficientă şi că astfel va apărea riscul criminalizării “părinţilor buni”.

Pentru a decide dacă pedeapsa se încadrează la infracţiuni, judecătorii vor lua în calcul factori precum natura acesteia, durata şi frecvenţa, precum şi efectele asupra victimelor, atât fizice, cât şi psihologice. În practică, părinţii au în continuare dreptul să aplice corecţii fizice, însă fără lovituri la cap sau zdruncinături. În schimb, pedepsele fizice vor fi interzise cu desăvârşire în şcoli sau alte instituţii.

Citiţi şi Cum au transformat părinţii mileniali creşterea copiilor

Un raport din 2015 indică faptul că pedepsele fizice aplicate copiilor din Regatul Unit erau mai răspândite decât în ţări precum SUA, Canada, Italia, Germania sau Suedia. Între 70 şi 80% dintre părinţii din Insulă au folosit violenţa pentru a-şi pedepsi copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani. Cei mai mulţi dintre aceştia conştientizau aspectul negativ, însă susţineau că “este singurul care funcţionează”.

La nivel mondial s-a constat un declin al acestui fenomen, cu peste 50 de ţări care au interzis deja violenţele la adresa copiilor, mai ales după ce studiile au arătat că acestea nu corectează comportamentul celor mici. În 1979, Suedia a devenit prima ţară care a scos în afara legii pedepsele corporale, iar Scoţia va deveni doar a 58-a naţiune care face acest lucru.

Aşadar, nu putem să nu ne întrebăm oare cum ar fi primită o astfel de lege în România? Cu deschidere sau cu reticenţă? Ne-am bucura să auzim părerea ta în comentarii.

Sursa



Citiţi şi

Soacră-mea

Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)

Spune-mi DA

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro