Aşa este împărţită fericirea în lume

24 September 2019

UPDATE 2020

World’s 20 Happiest Countries

  1. Finland
  2. Denmark
  3. Switzerland
  4. Iceland
  5. Norway
  6. Netherlands
  7. Sweden
  8. New Zealand
  9. Austria
  10. Luxembourg
  11. Canada
  12. Australia
  13. United Kingdom
  14. Israel
  15. Costa Rica
  16. Ireland
  17. Germany
  18. United States
  19. Czech Republic
  20. Belgium

World’s Unhappiest Countries

  1. Afghanistan
  2. South Sudan
  3. Zimbabwe
  4. Rwanda
  5. Central African Republic
  6. Tanzania
  7. Botswana
  8. Yemen
  9. Malawi
  10. India

World’s Happiest Cities

  1. Helsinki, Finland
  2. Aarhus, Denmark
  3. Wellington, New Zealand
  4. Zurich, Switzerland
  5. Copenhagen, Denmark
  6. Bergen, Norway
  7. Oslo, Norway
  8. Tel Aviv, Israel
  9. Stockholm, Sweden
  10. Brisbane, Australia

World’s Unhappiest Cities

  1. Kabul, Afghanistan
  2. Sanaa, Yemen
  3. Gaza, Palestine
  4. Port-a-Prince, Haiti
  5. Juba, South Sudan
  6. Dar es Salaam, Tanzania
  7. Delhi, India
  8. Maseru, Lesotho
  9. Bangui, Central African Republic
  10. Cairo, Egypt

***

Tot vorbim pe aici, prin ţara noastră, de lipsurile care ne fac viaţa mai puţin fericită şi despre cum am putea să avem o viaţă ca “afară”, dar politicienii împiedică acest lucru să se întâmple. Dar care sunt acele ţări către care aspirăm şi pe care le privim drept exemple de urmat? La o primă strigare, le cam ştim cu toţii, numai că şi bunăstarea e dinamică, iar clasamentul suferă modificări de la an la an.

Conform unui raport pe 2019 al Institutului de Cercetare a Fericirii, la nivel mondial fericirea este în declin în ciuda creșterii economice continue. La originea acestui trend descrescător stau o mulţime de cauze, de la politică, la creşterea populaţiei.

Ancheta a fost realizată în 156 de ţări şi s-a concentrat pe felul în care oamenii percep creşterea sau scăderea emoţiilor pozitive şi negative din viaţa lor. De asemenea, a fost investigat şi felul în care fericirea a fost afectată în ultimii 12 ani de tehnologie, norme sociale, conflicte şi politicile guvernamentale.

“Lumea se schimbă rapid. Felul în care comunităţile interacţionează fie că este vorba de şcoli, de locurile de muncă, de cartiere sau de social media, efectele asupra fericirii sunt profunde”, spune profesorul John Helliwell, co-editor al studiului.

Cu toate acestea, ierarhia de până acum nu a suferit mari schimbări, atât la vârful, cât şi la coada clasamentului. Europa domină la nivel global, iar ţările nordice domină Europa, cu toate cele cinci naţiuni în Top 10.

Statele Unite au căzut de pe 18 pe 19, în ciuda progresului economic, iar motivul a fost oferit de Meik Wiking, CEO al Institutului de Cercetare a Fericirii: “Principala cauză este aceea că SUA traversează o criză socială de ani buni, în care tot mai mulţi oameni îşi dau seama că nu au pe cine conta la nevoie. Diviziunea dintre săraci şi bogaţi creează de asemenea o eroziune a coeziunii dintre oameni, care este vitală pentru sentimentul de siguranţă şi securitate, adică inclusiv pentru nivelul de fericire”.

Europa, în schimb, este ceva mai neuniformă în acest sens. Deşi rămâne cel mai fericit continent din lume, povestea este alta când privim în profunzime. Dincolo de succesul Scandinaviei, ţări precum Italia (locul 36) sau Spania (locul 30) au fost depăşite de vecini şi au căzut enorm faţă de anul 2008, dar nu mai mult decât Grecia, care încă se luptă să depăşească efectele crizei din urmă cu 11 ani.

Oarecum uimitor, dacă privim la haosul social şi politic din ultimii ani, Regatul Unit a urcat o poziţie în clasamentul fericirii, de pe 19 pe 15, depăşind SUA.

În 2016, am scris despre topul celor mai fericite, sănătoase şi dezvoltate ţări din lume, iar clasamentul îl puteţi revedea aici. Însă acesta a suferit câteva modificări importante, aşa că redăm în continuare noua ordine a fericirii.

10. Austria

Austria punctează în special la capitolul ajutor social şi la libertatea cetăţenilor. De asemenea, a ajutat şi faptul că Viena este considerat cel mai bun oraş din lume din punct de vedere al traiului.

9. Canada

Cu o cădere de două locuri faţă de anul precedent, a doua cea mai mare ţară din lume se menţine în top 10 datorită punctajelor ridicate la mai toate categoriile, dar şi a speranţei ridicate de viaţă raportată la o populaţie puţin numeroasă, care are suficient loc să îşi găsească propriul colţ de paradis.

8. Noua Zeelandă

Pe aceeaşi poziţie ca şi în 2018, Noua Zeelandă rămâne o ţară relaxată şi primitoare, care nu îşi pierde farmecul, indiferent dacă eşti în vizită sau mutat definitiv. De altfel, este doar a doua ţară din afara Europei care prinde Top 10.

7. Suedia

Cu o urcare de două poziţii, Suedia are de partea sa marele avantaj al sistemului social şi al speranţei de viaţă ridicate.

6. Elveţia

După căderea de o poziţie, fermecătoarea Elveţie se menţine totuşi între primele 10 ţări din lume încă din 2015, deşi a înregistrat o scădere constantă. Punctele forte rămân economia înfloritoare, speranţa de viaţă uluitoare şi scutirea de taxe, măsură care îi atrage pe oamenii bogaţi şi sănătoşi din întreaga lume.

5. Olanda

Olanda este o ţară renumită pentru stilul de viaţă primitor şi relaxat. Ritmul vieţii şi libertatea sunt în mod special punctele tari care le aduc zâmbetul pe buze celor mai mulţi dintre rezidenţi.

4. Islanda

De departe ţara cu cea mai mare egalitate de şanse. Pentru Islanda, izolarea a fost mai degrabă un lucru pozitiv decât o povară. Taxe scăzute, servicii medicale gratuite, educaţie de top şi accesibilă (unul din 10 islandezi a publicat o carte) şi un peisak care te face să te simţi ca în poveştile mistice. Ce nu e de plăcut la Islanda? A, şi să nu uităm că naţiunea insulară a devenit în 2018 prima din lume care a impus salarizarea egală pentru femei şi bărbaţi.

3. Norvegia

Norvegia a scăzut o poziţie la general faţă de anul trecut şi două la capitolul fericirii faţă de 2017, dar asta nu înlătură percepţia generală despre ţara scandinavă, aceea că este una dintre cele mai frumoase ţări din Europa, cu cea mai mica rată a corupţiei, cu un sistem social fenomenal, cu libertate pentru cetăţeni şi care mereu scorează excelent la indexul de prosperitate.

2. Danemarca

Aici vorbim despre efectul Hygge. Acest stil de viaţă al danezilor a prins peste tot în lume şi a făcut ca micuţa naţiune să urce o poziţie în clasamentul fericirii în acest an (ocupaseră prima poziţie în 2016). Danezii beneficiază de o speranţă de viaţă ridicată şi de una dintre cele mai mici diferenţe de bunăstare din lume.

1. Finlanda

Finlanda pare să îşi fi antamat fără mari probleme prima poziţie a clasamentului. Ţara scandinavă este mereu un exemplu pentru cele aflate în căutarea fericirii, în condiţiile în care punctează excelent la majoritatea categoriilor: generozitatea populaţiei, corupţia aproape de zero, PIB-ul fenomenal, libertatea populaţiei, sistemul social şi peisajele naturale.

Şi pentru că în lume nu totul este roz, am lăsat pentru final şi o scurtă trecere în revistă a celor mai defavorizate ţări. Venezuela a cunoscut cea mai mare scădere în clasament în ultimii ani, din cauza crizei politice. Ţara sud-americană este urmată de Siria, Botswana, Yemen şi India.

Sursa



Citiţi şi

Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea

Marlene Engelhorn, milionara care cere “Taxați-i pe bogați!”, și-a redistribuit moștenirea de 25 de milioane de euro

Testele genetice – soluția pentru o viață lungă într-o stare bună de sănătate

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro