Un grup de cercetători condus de savanţii români Sergiu Pașca, şi soția sa, Anca, a făcut o descoperire extrem de importantă pentru medicina modernă. Cei doi au identificat un compus care poate preveni deteriorarea celulelor creierului din cauza expunerii scăzute la oxigen în dezvoltarea timpurie.
Anca și Sergiu au condus cercetările și au reușit să identifice un set specific de celule ale creierului care sunt sunt în mod special sensibile la daunele provocate de expunerea scăzută la oxigen în dezvoltarea timpurie a copiilor, focusul fiind asupra bebelușilor născuți prematur.
Descoperirea a fost posibilă deoarece Sergiu și Anca Pașca – care conduc fiecare câte un laborator la Stanford – și colegii lor, și-au dat seama în prealabil cum să creeze culturi de celule tridimensionale care să imite aspectele structurale și funcționale ale părților creierului uman. Ei numesc aceste celule sferoizi creier sau organoizi.
”Nivelurile scăzute de oxigen sunt o cauză bine cunoscută a leziunilor cerebrale la copiii născuți prematur. Dar mecanismul prin care oxigenul scăzut dăunează creierului uman în curs de dezvoltare a fost neclar. Acum, cercetatorii de la Școala de Medicină a Universității Stanford au identificat un set specific de celule ale creierului, care sunt în mod special sensibile la daune provocate de expunerea scazută la oxigen în dezvoltarea timpurie. Acest prejudiciu este congruent cu anomalii ale creierului, în special în ceea ce privește reducerea materiei cenușii, observată la copiii care se nasc foarte prematur. Cercetătorii au identificat, de asemenea, un compus care poate fi capabil de a preveni problema” se arată într-un comunicat dat publicității de Universitatea Stanford.
Citiţi şi Români de ţi-e mai mare dragul – Sergiu Paşca
Constatările au fost publicate on-line în data de 6 mai, în prestigioasa revistă Nature Medicine.
Pașca și colegii ei au descoperit că multe celule din creierul în curs de dezvoltare nu sunt afectate de expunerea la oxigen scăzut. Cu toate acestea, celulele progenitoare intermediare din zona subventriculară, o regiune responsabilă de creșterea cortexului uman, sunt grav afectate. Acestea sunt celule care în cele din urmă dau naștere celulelor mature ale creierului, inclusiv neuronilor.
Citeşte articolul complet aici.
Citiţi şi
După Iohannis. Țara nenorocită prin metoda „Neamțul”
Jurnal de învățător (III) – RĂZBOIUL
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.