Ai moștenit de la părinți și bunici o colecție de mobilier stil și ai dori să o restaurezi fără a-i știrbi valoarea? Sau poate ai primit cadou o piesă cu valoare simbolică și dorești să o integrezi printre piesele actuale de mobilier?
Indiferent de motive, ai nevoie de un specialist în recondiționare mobilier pentru a-i da un suflu nou mobilei tale sau pentru a o restaura și a-i reda frumusețea inițială. De aceea, am aflat de la SaveMob.ro cum poţi alege un specialist care să fie chiar priceput în restaurarea sau recondiţionarea mobilierului.
- Solicită un portofoliu!
Un profesionist sau o companie cu zeci de ani experiență în restaurarea și recondiționarea mobilierului și cu mii de obiecte recondiționate poate fi o garanție că mobilierul drag inimii tale nu va suferi modificări nedorite și ireparabile. Experiența este vitală în aceste cazuri, deoarece doar un specialist cu experiență îți poate spune, încă de la începutul colaborării, dacă un obiect poate fi restaurat sau recondiționat în condiții optime și la ce să te aștepți pe durata recondiționării.
- Cere o estimare de preÈ›!
Calitatea nu este ieftină! Iar dacă ceva pare prea bun pentru a fi adevărat, atunci nu este. Cu alte cuvinte, nu te aștepta ca o companie care investește în produse de calitate și restaurează mobilier de mii de euro să aibă prețuri mici! Dimpotrivă, un preț mic ar trebui să te pună pe gânduri! Însă, este important să știi încă de la început cât te va costa restaurarea unui obiect; de aceea, o companie care se respectă are prețuri transparente și îți va oferi o estimare de preț încă din faza inițială.
- Solicită consultanță tehnică!
Indiferent dacă optezi pentru restaurare sau recondiționare, este important să știi încă de la început ce proceduri va suferi mobilierul tău: reparare sau înlocuirea anumitor piese, lăcuire sau vopsire, curățare și șlefuire, acoperirea găurilor lăsate de carii etc. Unele operațiuni pot avea denumiri tehnice sau pot include proceduri dificile, de aceea asigură-te că ai înţeles încă de la început despre ce lucrări este vorba.
- Fă o vizită în atelier!
Vizita la atelier este o etapă importantă în alegerea specialistului în recondiționare. Nu de alta, însă este important să știi în ce condiții îți este depozitată mobila, cum se va lucra la refacerea ei și, mai ales, cine sunt specialiștii care se vor ocupa de ea. Recondiționarea mobilierului vechi presupune multe etape, mai mult sau mai puțin anevoioase, multă grijă și mare atenție la fiecare aspect. De aceea, sunt șanse mici ca o singură persoană să le știe pe toate. Dimpotrivă, într-un atelier cu servicii profesioniste, fiecare persoană este specializată într-un anumit domeniu, de care răspunde; există specialiști în vopsitorie, în tâmplărie, în tapițerie, în restaurare etc, persoane care lucrează de o viață în același domeniu de activitate și care îi cunosc toate secretele.
- Află ce materiale vor fi folosite!
O recondiționare sau restaurare bună se poate face doar cu materiale de calitate. Mobilierul vechi este alcătuit din lemn masiv, iar înlocuirea anumitor părți sau elemente care lipsesc trebuie realizată în condiții deosebite. Fie că este vorba despre tapițerie, elemente din lemn, feronerie sau lăcuire/ vopsire, este important să te asiguri că specialiștii restauratori folosesc materiale de cea mai bună calitate, care să asigure rezistența mobilierului recondiționat pentru alte câteva sute de ani.
- Cere aviz de restaurator!
Dacă recondiționarea reprezintă intervenția menită de a aduce în stare de funcționare un obiect, restaurarea înseamnă repararea, aducerea în bună stare și refacerea în forma inițială a unei opere de artă, monument sau bun cultural. De aceea, dacă ai o piesă de mobilier valoroasă și ai decis să o restaurezi, pentru a nu-și pierde valoarea este obligatoriu ca specialistul care se va ocupa de ea să fie restaurator acreditat de Ministerul Culturii, astfel încât restaurarea să se realizeze în cele mai bune condiții. Prin urmare asigură-te că specialistul sau compania cu care vei lucra are aviz de restaurator astfel încât să-ți poată oferi un certificat de autenticitate la finalul procedurilor.
Citiţi şi
Cum să-ți valorifici biblioteca veche cu ajutorul unui anticariat de cărți?
Cumpărăm cărți: Oportunitatea ideală pentru o tranzacție avantajoasă și simplă
Ferestrele lui Matisse – o interesantă observaÈ›ie
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.