Finlanda câştigă în războiul contra fake news

24 May 2019

Când auzim de Finlanda, primul lucru la care ne gândim sunt progresele în materie de calitate a învăţământului şi a nivelului de trai, despre care am tot auzit vorbindu-se în ultimii ani. Ţara nordică este dată drept exemplu la aceste capitole, dar şi la multe altele, iar lumea civilizată este tot mai curioasă să le afle secretul.

Strategia din educaţie a finlandezilor pare să fi devenit o adevărată resursă a ţării, care ajută cetăţenii de rând nu doar să trăiască mai bine, ci şi la adăpost de manipulările politicienilor sau ale forţelor din afara graniţelor. În plin război informaţional, în care fenomenul fake news influenţează alegeri şi schimbă balanţa puterii în lume, nordicii au găsit reţeta pentru a combate intoxicarea populaţiei: educarea cetăţenilor în această privinţă încă din liceu.

Sursa foto: CNN

CNN a realizat un amplu reportaj despre felul în care finlandezii îşi educă liceenii să recunoască ştirile false şi să nu le propage mai departe. Însă astfel de cursuri sunt ţinute inclusive pentru adulţi, în centre specializate, astfel ca toată lumea să fie cât mai protejată de pericolul fake news.

Finlanda, care împarte o graniţă de aproximativ 1.000 de kilometri cu Rusia, îşi ia astfel toate măsurile pentru a-şi proteja populaţia în faţa dezinformărilor. Ţara scandinavă s-a confruntat cu mai multe atacuri informatice în ultimii ani, majoritatea privitoare la probleme precum imigraţia, relaţia cu Uniunea Europeană sau intrarea ţării în NATO. Tacticile vecinilor ruşi au funcţionat în alte părţi ale lumii, însă nu şi în Finlanda, unde mare parte din populaţie pare să fi dobândit deja o gândire critică suficient de puternică pentru a respinge manipulările.

Metoda finlandeză pare să dea roade, aşa că mai multe ţări vor să împrumute acum exemplul pentru a combate mai eficient în lupta contra dezinformării. “Noi ne facem datoria, dar este datoria fiecărui individ în parte să apere democraţia finlandeză, nu este doar datoria guvernului. Prima linie de apărare este chiar educatorul de la grădiniţă”, spune Jussi Toivanen, profesor la Espoo Adult Education Centre.

În 2016, strategia de învăţământ din Finlanda a fost revizuită pentru a pune mai mult accent pe gândirea critică. Astfel, elevii din licee sunt educaţi să investigheze şi să distingă informaţiile adevărate de cele false, de pe o serie de surse online. Aceştia învaţă să fie reticenţi la un clickbait, să verifice informaţia în mai multe părţi şi să îşi pună întrebări legate de veridicitatea celor citite sau auzite.

Copiii înţeleg astfel că lumea în care deschid ochii acum este una în care trebuie să rămâi mereu în gardă, pentru a nu cădea pradă dezinformărilor. Cea mai bună concluzie a venit de la Tatu Tukiainen, un elev de 15 ani: ”Este foarte enervant că trebuie să verifici absolut tot, că nu poţi avea încredere în nimeni sau în nimic de pe internet. Cred că ar trebui să stopăm asta”.

Citiţi şi Vuieşte lumea despre ce se-ntâmplă în Finlanda

Capacitatea de a discerne a finlandezilor este în directă legătură şi cu setea de cunoaştere a populaţiei statului nordic. Peste 5,5 milioane de oameni împrumută aproximativ 68 de milioane de cărţi pe an, iar statul tocmai a investit peste 100 de milioane de euro pentru a construi o bibliotecă imensă în capitală, numită “Camera de zi a oraşului Helsinki”.

Faptul că finlandezii se apără atât de eficient în faţa troll-ilor de pe internet reiese atât din faptul că nordicii au cele mai corecte alegeri din lume, cât şi din celelalte aspect ale vieţii, la care ocupă constant primele 5 locuri. Scandinavii sunt conştienţi că strategia lor de educare a populaţiei este precum o super-putere în momentul de faţă, dar rămân cu picioarele pe pământ. Bătălia împotriva fake-news continuă.

Articolul complet în limba engleză aici.



Citiţi şi

Eva

Nimic în afară de ochii blânzi, prea timizi, nu-l deosebea de restul clasei

Jurnal de front

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro