Martha Graham (11 mai 1894 – 1 aprilie 1991) a fost o artistă vizionară care a marcat prin personalitatea și arta ei secolul XX. Și-a fondat propria companie în 1926, la New York. A întemeiat și o școală de dans care îi poartă numele, a trăit aproape un secol și a dansat șapte decenii. I-a avut parteneri și colaboratori pe cei mai mari dansatori ai lumii, Mihail Barîșnikov și Rudolf Nureev, a lucrat cu Maia Plisețkaia, dar și cu Kirk Douglas, Liza Minnelli și Madonna.
Martha Graham 1941, ©Gjon Mili
Dansul ei era atât de nou, atât de revoluționar, încât contemporanii l-au respins. După câteva decenii, o adorau. Acum, nimeni nu se mai îndoiește de faptul că Martha Graham a fost un artist gigantic care și-a pus definitiv amprenta pe arta dansului. Influența ei asupra a fost comparată cu cea a lui Stravinsky în muzică, a lui Picasso în artă sau a lui Frank Lloyd Wright în arhitectură.
”Dansul nu minte niciodată. Mișcarea va spune întotdeauna adevărul despre tine și adevărul cel mai adânc este că ești o ființă umană, o creatură înzestrată cu suflet”.
“Mi-am petrecut toată viața cu dansul sau fiind o dansatoare. Asta a însemnat să-i permiți vieții să te folosească într-un fel foarte intens. Uneori nu este plăcut. Uneori este înfricoșător. Dar oricum ar fi, e inevitabil.“
Mărturisire făcută în 1994, în documentarul The Dancer Revealed.
Viziunea Marthei se bazează pe experiența umană pură, pe căutarea esenței din interiorul nostru, cercetare în opoziție cu baletul clasic, ce avea ca rol principal delectarea spectatorilor. Tehnica Graham – ce este predată și acum în școlile de coregrafie – pornește de la principiul respirației. Fiecare mișcare cuprinde o încordare și o relaxare, dând naștere unui aspect sacadat al coregrafiei. Este prima alternativă la limbajul baletului clasic. Graham nu este interesată de corpurile individuale ale dansatorilor, ci de arhitectura generală a dansului, de universalitatea mișcărilor și apartenența lor la rituri străvechi.
În 1931, Martha devine interesată de istoria Americii și de dansurile ritualice ale nativilor americani – preia părți din acestea și le combină cu dansuri ritualice din alte ceremonii religioase, păgâne și creștine. Astfel ia naștere prima capodoperă a coregrafei, Primitive Mysteries.
Graham încetează să mai danseze în 1969, dar continuă munca de coregrafă până la moarte. În cariera sa de peste 75 de ani, Martha a realizat peste 180 de opere, a căror documentare stă ca sursă de inspirație pentru pasionații de dans de pretutindeni. (sursa: qreator.ro)
Despre Martha:
Martha, dansând:
În 2018, compania ”Martha Graham” a prezentat la București cinci momente coregrafice: ”Lunca întunecată”, ”Extaz”, ”Lamentație – Variațiuni”, ”Cursă în labirint” și „Ținutul Împădurit“.
Citiți și despre Pina Bausch, o altă mare dansatoare.
Citiţi şi
Fetelor, femeilor, doamnelor, gagicilor, sexoaselor, zeițelor, sunteți minunate așa cum sunteți!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.