Omenirea a intrat de câţiva ani într-o perioadă de transformări radicale, pe care specialiştii au denumit-o generic drept “A Patra Revoluţie Industrială”. În condiţiile unei tehnologizări masive, care ameninţă să schimbe piaţa muncii peste numai cinci ani, discuţia despre recalificarea profesională devine esenţială.
Tocmai de aceea, Forbes scrie despre cele 10 aptitudini pe care oamenii trebuie să le dobândească pentru a avea în continuare un loc de muncă asigurat, chiar şi după ce inteligenţa artificială va prelua multe dintre sarcinile executate până acum de angajaţi.
- Creativitatea
Oamenii vor trebui să devină mult mai creativi în viitor pentru a înţelege cu adevărat toate noile lucruri care vor produce impact asupra vieţii lor – noi produse, noi modalităţi de lucru şi tehnologii. Roboţii încă nu pot concura creativitatea umană. De aceea, locurile de muncă ale viitorului vor solicita noi moduri de a gândi, iar creativitatea umană este cheia pentru a atinge acest deziderat.
- Inteligenţa emoţională
Capacitatea unei persoane de a fi conştientă de propriile emoţii, de a le controla şi de a le exprima, precum şi de a fi atentă la trăirile celor din jur, descrie perfect nivelul de inteligenţă emoţională de care dispune aceasta. Nivelul creşte de fiecare dată când un individ este empatic, integru şi un bun coleg. O maşinărie nu ar putea realiza această conexiune specific umană, astfel că persoanele cu o inteligenţă emoţională apreciabilă vor fi în continuare la mare căutare.
- Gândirea critică
O persoană cu gândire critică poate propune soluţii şi idei inovatoare, poate rezolva probleme complexe prin utilizarea unor raţionamente logice şi poate evalua faptele. Primul pas spre gândirea critică este analizarea fluxului de informaţii din mai multe surse. După această observaţie, cineva cu un puternic spirit analitic se va baza pe logică, nu pe emoţii, va aduna argumentele pro şi contra şi va fi deschis pentru găsirea celei mai bune soluţii posibile. Oamenii cu gândire critică puternică vor avea căutare pentru a optimiza diviziunea muncii dintre om şi maşină în viitorul nu foarte îndepărtat.
- Învăţarea continuă şi dorinţa de progres
Orice persoană de pe piaţa muncii viitorului va trebui să se adapteze constant şi să progreseze. Oricine cu această mentalitate înţelege că abilităţile şi inteligenţa pot fi dezvoltate şi că eforturile lor de a construi noi aptitudini vor produce rezultate. În consecinţă, aceste persoane vor accepta provocările, vor învăţa din greşeli şi vor încerca în mod constant să absoarbă noi cunoştinţe.
- Judecata şi luarea deciziilor
Asumarea deciziilor va deveni mult mai complexă în locurile de muncă ale viitorului. În timp ce maşinăriile pot procesa informaţiile şi pot furniza insight-uri imposibil de obţinut de către oameni, în final factorul uman va fi cel care va lua deciziile, după recunoaşterea tuturor implicaţiilor extinse pe care acestea le pot avea asupra afacerii sau a personalului. Astfel, tehnologia va prelua părţile mai puţin plăcute ale unei activităţi, în timp ce deciziile la nivel înalt vor fi luate tot de oameni.
- Aptitudini de comunicare inter-personale
Capacitatea de a gestiona şi de a transmite informaţii între persoane va deveni un skill vital în timpul celei De-a Patra Revoluţii Industriale. Aceasta înseamnă că oamenii vor trebui să îşi cultive abilitatea de a comunica eficient cu alte fiinţe umane, astfel încât să poată spune lucrurile potrivite, să folosească un ton şi un limbaj al corpului adecvate, totul cu scopul de a face mesajul să ajungă la destinatar.
- Aptitudini de lider
Leadership-ul este asociat, de obicei, cu puterea de a inspira oameni şi de a-i ajuta pe ceilalţi. Fix aceste calităţi vor fi şi ele la mare căutare în viitor. Cei mai apreciaţi angajaţi vor fi aceia care îşi vor asuma roluri de lideri pentru diverse proiecte de echipă şi care, alături de ceilalţi colegi, vor identifica problemele şi vor găsi soluţiile potrivite pentru rezolvarea acestora.
- Diversitatea şi inteligenţa culturală
Pe măsură ce lumea şi locurile de muncă devin tot mai diverse şi mai deschise, este vital ca o persoană să aibă capacitatea de a-i înţelege, de a-i respecta şi de a lucra cu ceilalţi colegi, indiferent de rasă, cultură, limbă, vârstă, orientare sexuală, politică sau religioasă. Aptitudinea de adaptare la indivizi care pot avea o viziune diferită asupra lumii va îmbunătăţi nu doar interacţiunea oamenilor cu compania, dar este posibil să facă şi produsele sau serviciile acesteia mult mai apreciate.
- Aptitudini tehnologice
A Patra Revoluţie Industrială are la bază inovaţii tehnologice, precum inteligenţa artificială, big data, realitatea virtuală, blockchains şi multe altele. Aceasta înseamnă că oricine va trebui să dobândească un oarecare nivel de confort în jurul tehnologiei. La nivelul cel mai de bază, angajaţii vor trebui să acceseze date şi să stabilească pe baza acestora modul de operare. Aşadar, vor avea nevoie de ceva aptitudini tehnice. La un nivel ceva mai fundamental, oricine va trebui să înţeleagă posibilul impact al noilor tehnologii asupra propriei industrii, afaceri sau job.
Citiţi şi De ce femeile au mai multă nevoie de al doilea job decât bărbaţii
- Acceptarea schimbării
Din cauza vitezei cu care se schimbă mediile de lucru, oamenii vor fi nevoiţi să devină mai rapizi în ceea ce înseamnă acceptarea schimbărilor şi celebrarea acestora. În consecinţă, creierele vor trebui să fie mult mai flexibile, dar şi adaptabilitatea va fi o caracteristică necesară pentru a face faţă unor locuri de muncă în continuă transformare, atât din punct de vedere al aşteptărilor, cât şi al skill-urilor solicitate. O aptitudine esenţială în timpul celei De-a Patra Revoluţii Industriale ar fi aceea de a privi schimbarea nu ca pe o povară, ci ca pe o oportunitate de dezvoltare şi inovare.
Aşadar, într-o lume în care, statistic, valabilitatea unei aptitudini profesionale a scăzut de la 30 de ani la numai șase ani este cazul să ne căutăm rapid și alte direcții de dezvoltare care să se potrivească viitorului. Tu ce-ai vrea să faci în următorii cinci ani?
Dacă răsfoind presă internațională sau națională (de ce nu?), dați peste articole interesante și credeți că le-ar folosi și altora ceea ce vi s-a părut vouă util, vă rugăm semnalați-ni-le. Poate și cu un scurt rezumat, dacă aveți darul de a face sinteze, poate cu o opinie. Trimiteți, fie doar link ul, fie și rezumatul și sau opinia, pe adresa office@catchy.ro. Mai mulți ochi, mai mulți căutători de calitate, nu poate fi decât mai bine. Vă mulțumim.
Citiţi şi
Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)
Un kilogram de… bucurie, vă rog!
“Sunt într-un proces de dezvoltare personală.” Sună COOL, nu-i așa?