De vreme ce conducătorii se poartă ca niște copii…

28 April 2019

Despre ai noștri (copii, elevi) încă mai putem spune Cine sunt ei să ne dea lecții, mai bine să pună mâna pe carte! Dar nu pentru mult timp. Pentru că, în lume, s-a ridicat o noua generație de activiști adolescenți interesați de chestiuni care țin de social, politică sau mediu, care înțeleg și sunt gata să se implice. Iar adulții nu-i mai pot ignora de vreme aceștia reușesc acolo ei au eșuat.

Greta Thunberg, activista de mediu suedeză de doar 16 ani, i-a îndemnat pe politicieni să asculte ceea ce au de spus oamenii de știință despre schimbările climatice. În 2018, a determinat un milion de elevi și studenți să intre într-o grevă de protest împotriva lipsei de interes a politicienilor.

“De vreme ce conducătorii noștri se poartă ca niște copii, noi trebuie să fim responsabili. Trebuie să înțelegem ce ne-au făcut generațiile de dinaintea noastră, ce mizerie au creat, pe care noi trebuie s-o curățăm. Trebuie să ne facem auzite vocile!”   

Emma González avea 18 ani în 2018 când a avut loc atacul armat în liceul ei din Florida. I-au murit 17 colegi. Supraviețuitorii nu s-au lăsat intimidați și au pornit o campanie națională pentru oprirea violenței, Emma fiind unul dintre conducători. În luna martie, la March for Our Lifes organizat în Washington, a citit lista cu numele colegilor care și-au pierdut viața. După care a stat neclintită, cu lacrimi pe obraji, timp de patru minute, atât cât i-a luat atacatorului să ia 17 vieți. Urmarea atacului și a campaniei conduse de Emma, în statul Florida a crescut limita de vârstă la care poți purta armă de la 18 la 21 de ani și pentru aproape toate armele de foc aștepți trei zile pentru a intra în posesie.

Malala, victima unei tentative de asasinat pusă la cale de talibani, a devenit în 2014 cea mai tânără persoană care a primit premiul Nobel pentru pace. “Acest premiu nu este doar pentru mine, este pentru toți acei copii uitați care își doresc educație, pace, schimbare. Eu sunt aici să le apăr drepturile, să fiu vocea lor. Nu e timpul să ne fie milă de ei” a spus Malala în discursul de acceptare a premiului.

Viitorul va fi al lor sau nu va mai fi deloc.

Citiți aici și despre Mişcarea Extinction Rebellion (“XR”) care vizează să obţină o “stare de urgenţă ecologică”. Apărută în 2018, în Regatul Unit, această reţea de activişti – care s-a extins la nivel internaţional şi promovează nesupunerea civilă nonviolentă.



Citiţi şi

41

Oracolul, acest strămoș al Facebook-ului

“Femeia pe care trebuie să o știm” – trimite-ne povestea ei

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro