Privind “God save my shoes”, documentarul Juliei Benasra, te întrebi dacă nu cumva au înnebunit femeile… Așa ceva nu poate exista, îți spui, dar realitatea te pișcă să te trezești – nu e ficțiune, e documentar, cu personaje și întâmplări reale. Un film în care vedetele sunt… pantofii. Nu designer-ii, nu cumpărătoarele, pardon, colecționarele a sute, chiar mii de perechi.
Vedetele documentarului…
În timp ce siropul se scurge pe ecran, toți încearcă să te convingă că nicio femeie nu este imună la farmecele unui pantof Loboutin. “Pantofii mei au nume fiecare”, mărturiseşte cântăreaţa Kelly Rowland. Pe bune? Și ce fac, vin singuri când îi strigi?
Blahnik și Louboutin “joacă” și ei, bucuroși că există asemenea pasiuni, iar niște psihologi le găsesc scuze lovitelor de obsesia pentru pantofi. Cică stiletto-ul are o mare utilitate în viața unei femei – o poziționează social ca independentă și îi declară disponibilitatea sexuală (cam ciudată alăturarea argumentelor). “Un picior arcuit este un picior care are orgasm” spune cineva în film. Serios? Eu, după două ore pe stiletto, am orgasm doar când mă descalț.
Ce n-ai să vezi în acest documentar este vreo referire la oasele picioarelor, ale coloanei ori ale bazinului deformate de aceste obiecte-fetiș. Doar într-o o scurtă secvență apar niște supermodele ostenite pe podium – “gazele urbane doborâte de nefericitele copite” cum le descria în New York Times jurnalista Jeannette Catsoulis într-o foarte corectă cronică a acestui documentar.
Ca orice persoane din categorie high-end obsedate de cumpărături, cele mai multe dintre femeile din film par fericite să aibă cât mai mult, în cazul acesta cât mai mulți pantofi. “Ce lipseşte aici este orice preocupare pentru surorile cu venituri mai mici, în special ale celor înglodate în datorii, care sunt expuse unui cult al dorinţelor pe care nu şi le permit. În schimb, filmul are 70 de minute de discuţii prosteşti, care ajung la o concluzie pe care orice femeie o ştie deja: purtarea unor tocuri de prostituată vor face orice bărbat să le mănânce din palmă. Sau, dacă au noroc, îi vor convinge să le lingă picioarele îndurerate” spune aceeași Jeannette Catsoulis. (sursa, aici)
Eu nu mă gândesc că ar trebui să ne cumpere și nouă câte o pereche din când în când, la fiecare o sută de perechi pentru ele, treaba lor cum își cheltuiesc banii și dacă dau ceva la săraci vreodată. Zic doar să nu fiți cumva triste că nu aveți asemenea colecții de pantofi. Pe de altă parte, cred că, nici dacă am avea banii, n-am face asemenea excese. Mai cedăm din când în când tentaţiei de a vrea să fim tulburătoare ca în filme şi încrezătoare ca în vise şi… ne cocoţăm pe tocuri. Dar, entre nous, care femeie nu şi-a blestemat măcar o dată tocurile prea înalte, alese pentru a arăta (mai) bine, şi n-ar fi renunţat apoi, pe loc, dacă ar fi putut, la acest avantaj… imaginar. Sex and The City, ca să dau doar exemplul luat de milioane de femei, nu a fost un film onest. Cum nu este onestă nicio reclamă ori defilare pe catwalk unde manechin(uit)e păşesc fără graţie în încălţări extravagant de înalte…
Citiți în întregime Jos de pe tocuri ca să aflați mai multe despre “avantajele” pantofilor cu toc. 🙂
În final, să încheiem într-o notă optimistă și rațională, ca să mai atenuăm din impresia că suntem cam iraționale când vine vorba de pantofi, că niciodată nu considerăm că avem destule perechi sau că am inventat replici doar pentru a ne susține teoria (știți voi, dă-i unei femei o perche de pantofi cu toc și va cuceri lumea…). Mai precis, ca să nu ne ruinăm nici bugetul, nici sănătatea, dar să avem totuși prestanța visată la o nevoie, zic să nu ocolim locurile unde putem găsi și sandale cu toc, dar și espadrile, că vine vara. La bună și inspirată alegere!
***
În caz că vreți totuși să vedeți God save my shoes (2011), iată câteva informații și trailerul.
Regia şi scenariul: Julie Benasra
Distribuţie:
Meghan Cleary
Fergie
Filipa Fino
Kelly Rowland
Elizabeth Semmelhack
Citiţi şi
Ținute pentru domni, în funcție de geaca purtată
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.