Cuvintele anului 2018 – toxic (otrăvitor) și single-use (de unică folosință)

2 January 2019

Dacă în 2017, Dicționarul Collins declara “fake news” expresia anului, iar Dicționarul Oxford, “youthquake”în 2018, cele două instituții au fost cumva în același ton: Oxford a declarat “toxic” (cu sensul de otrăvitor), iar Collins “single-use” (de unică folosință) ca fiind cuvântul anului.

Anul acesta s-a vorbit și s-a scris mult despre pericolul pe care îl reprezintă folosirea excesivă a plasticului pentru viața planetei, precum și orice altă formă de poluare/otrăvire a mediului.

Plastic is not fantastic (click!)

Ca urmare, s-au și făcut pași importanți în educarea și sensibilizarea consumatorilor, dar și companiile au devenit mai responsabile. Chiar dacă nu neapărat de bună voie… (click!)

50% din plastic este de unică folosinţă, de la pahare şi tacâmuri, la paie, pungi, sticle de suc. E atât de mult plastic aruncat în fiecare an încât ar putea acoperi circumferinţa Pământului. De 4 ori. Iar plasticul are viaţă lungă, ca a unui stejar. Ca a unui măslin.

Îi trebuie 500-1.000 de ani ca să dispară, ceea ce înseamnă că nici măcar nu am început bine să producem plastic şi deja am acoperit 40% din suprafaţă oceanelor cu pungi care, tocate mărunt de valuri, sunt fracturate în particule atât de mici încât pot fi risipite pe fiecare kilometru din fiecare plajă din lume.

Iar în acest moment, cu toată tehnologia, ştiinţa şi progresul nostru, nu recuperăm şi refolosim decât 5% din plasticul pe care îl producem.

Ceea ce înseamnă că, în ritmul infernal în care îl producem, în 10-15 ani vom pluti pe mări de plastic, vom privi tornade de plastic şi vom avea stomacuri pline de plastic.

Sau nu.

Dacă începem să facem ceva. Citește acest articol și vorbim după. 🙂

deseuri plastic

De ce a fost ales “toxic” cuvântul anului? Nu atât pentru frecvența cu 45% mai mare a căutărilor, cât pentru folosirea sensurile lui figurate, metaforice, extinse în multe domenii. Ceea ce indică un mare potențial de a deveni un termen cu semnificație culturală. Iată primele 10 domenii/sensuri asociate cu toxicitatea/intoxicarea:

  1. Chimic
  2. Masculinitate (mai ales după declanșarea mișcării #metoo)
  3. Substanță
  4. Gaz
  5. Mediu
  6. Relație
  7. Cultură
  8. Gunoi
  9. Alge
  10. Aer.

Ideea e simplă – odată indentificată și conștientizată sursa unei probleme, vin firesc și primii pași spre rezolvarea ei. Asta înseamnă maturitate sau maturizare. Iar 2018 a fost într-un fel un an al înțelegerii de unde ni se trag necazurile. Ce vom face în 2019?… Vom vedea.

Aici, cuvântul anului după Dicționarul Collins – single use.

Mai multe despre istoria WoTY, aici



Citiţi şi

Unde se termină iubirea, începe… conviețuirea

Fetelor, femeilor, doamnelor, gagicilor, sexoaselor, zeițelor, sunteți minunate așa cum sunteți!

La ce spune organismul meu NU

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro