Îndrăzneala de a aștepta …iubirea

30 October 2018

Mădălina DumitracheDaniela Anton: „Am îndrăznit să îl aștept” – subtitlul – Mic tratat despre iubire.”

(Recenzie/Cronică de întâmpinare)

Pentru Daniela Anton, profesor, dar și psiholog în cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, marea Cultură (clasicii filosofiei și ai literaturii universale) și memoria afectivă se intersectează într-o cursivă glisare între (auto)ficțiune și „eseul de îndrăgostit(ă)”. Faimoasa definiție călinesciană a romanului – „o scriere tipic realistă, demonstrarea unei idei printr-o experiență” – considerată desuetă de majoritatea teoreticienilor se conjugă, aici, armonios cu eseistica.

Așadar, croită pe calapodul inedit al combinației dintre (auto)ficțiune și eseu, cartea „Am îndrăznit să îl aștept” – subtitlul – Mic tratat despre iubire.” surprinde inefabilul unei povești de iubire. Ochiul analitic al femeii îndrăgostite observă cele mai fine detalii, iar cerebrala autoare le nuanțează într-un evantai de interpretări organizate într-un „Mic tratat despre iubire” (ironicul subtitlu al cărții). În egală măsură narativă și reflexivă, povestea se intersectează cu definiții și note docte, cartografiind experiența personală a autoarei, dar și după ce a decantat și decelat operele autorilor enumerați în volum: Platon, C. G. Jung, V. E. Frankl, dar și John Welwood, Cesare Pavese, Gabriel Liiceanu, Alain de Botton sau Liviu Rebreanu. După răsfoirea unor pagini din scrierile delicate, grupate în trei părți (incongruente, dar complementare, așa cum sunt și termenii – aparent antagonici – din titlul cărții – „îndrăzneală vs. așteptare”), cititorii vor regăsi bucuria împărtășirii întru Iubire. Volumul (debut editorial) propune o voce originală, cu suflu proaspăt și viitor promițător, licărind în entuziasmul începătorului.

„Am îndrăznit să îl aștept” – subtitlul – Mic tratat despre iubire.” este o carte despre dragoste și despre procesul de îndrăgostire, dar privit prin ochiul unei ființe profund introspective și analitice. Regăsim marea temă a literaturii – Iubirea-, dar și experiențele cotidiene, minimaliste sau în măreția intențiilor (zidirea și consolidarea deplină a Sinelui). Succesiunea capitolelor este graduală, iar în partea a doua, identificăm sentimente și stări ce aparțin spiritualității de coloratură motivațională. Capitol după capitol, povestea celor doi (El și Ea) prinde contur, iar în fiecare dintre aceste capitole, autoarea – care se identifică cu personajul feminin – dialoghează atât cu ea însăși cât și cu cititorul. Continuu, există o paralelă între acțiunea propriu-zisă (expusă la nivelul memoriei afective/subiective) și dialogurile cu cititorul, în care se descifrează misticul limbaj al dragostei, adesea însoțit de explicații docte. Trecerea (auto)analizei într-un plan obiectiv, aparent rece, cu definiții ferme extrase din dicționare, spre o zonă mai caldă, se realizează prin detalii desprinse din desele călătorii în Italia, ca niște subtile eschive de la episoadele descrise cu luciditate. Citatul conferă „greutate” și o anumită prestanță, iar descrierea narativă invită la cunoașterea „mai aplicată”. Bunăoară, secretul autoarei în evitarea monotoniei constă în tehnica combinării (stilul realist cu demersul metaficțional). Cartea surprinde și printr-o remarcabilă estetică, grație ilustrațiilor realizate de artista Elena-Cosmina Georgescu. Este de admirat anvergura cercetării filosofico-literare și structurarea cursivă din cele trei părți aflate într-un deplin acord cu misticul număr trei invocat și în volum și – în mod special -, în „Anexe”.

În economia cărții, regăsim cel mai mare spațiu dedicat demersului eliberator, într-un elegant mod de reglare a conturilor cu sine. De asemenea, există și multă informație teoretică, dar – întotdeauna – aceasta e corelată direct cu o anumită situație din viața eroinei. Inventiv, cu o puternică tușă originală, volumul este un motiv substanțial pentru a re-descoperi vraja Iubirii.

Ilustrație (pag. 4) din volumul „Am îndrăznit să-i aștept – Mic tratat despre iubire”

cuplu pom

Autoarea ilustrațiilor: Elena-Cosmina Georgescu

Și tu poți recomanda un film/spectacol/concert sau o carte care ți-a plăcut.

Trimite-ne recenzia pe adresa office@catchy.ro.



Citiţi şi

6 semne că relația se apropie de sfârșit

Despre bărbați, cu luciditate: ce a mai rămas din promisiunea unei relații

Îi zici destin, o faci. Și apoi?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro