Nu știu voi cum sunteți, dar dacă ar fi să fac o mărturisire cu mâna pe inimă (da, inima mea care de-abia îmi mai duce kilogramele în plus), v-aș mărturisi că, pentru mine, orice dietă începe de… mâine. Și la sală tot de mâine mă duc, iar un stil de viață sănătos este pentru mine un fel de „tărâm al făgăduinței” către care mi-am propus să mă îndrept negreșit, dar începând de… luni. Cum care luni? Lunea viitoare. Sau, ca să nu pun presiune pe mine… luna viitoare! Vă par nesimțitoare? Greșit. Sunt chiar foarte simțitoare. Am început să simt toate greșelile cărora le-am permis să devină obiceiuri. Repetiția e mama învățăturii? Hmm, poate mama dezastrului când e vorba de mâncat haotic, de bucurie, de necaz și de toate celelalte o mie de motive dintre aceste extreme.
Teoretic, ca și tine, poate, sunt conștientă de fiecare greșeală pe care o fac. Mai știu, din familie, (din păcate), că sănătatea e apreciată doar când începe să se șubrezească. Ce n-aș vrea să mai aflu pe pielea mea e cum te simți când n-o mai ai așa cum ți-a fost dată: întreagă, ca să poți și tu fi întreagă, funcțională, armonioasă. Pentru că aici mă aflu acum: departe de-a mă simți așa.
Cel mai periculos și mai greu de redresat apoi e să scapi frâiele vieții tale. Când se întâmplă asta, printre primele semne, dacă nu cumva chiar primul, e că începi o relație prea bună cu mâncarea. Mai bună decât toate celelalte care te-au dezamăgit – familie, iubiți, prieteni, colegi și șefi. Nu dezvolt, că nu pe cauze vreau să insist. Am așa o senzație că pe-astea le știm toate. Știm sursa dezechilibrelor. Ne putem da doctoratul fără să plagiem. Ce vreau să vă spun este ce a ajutat-o pe o bună prietenă pe care o văd destul de rar, dar suficient de des cât să constat când ceva se schimbă. Mai ales când e vorba de greutate și de atitudine, știți voi, chestia aia care nu-i de cumpărat, nu-i de împrumutat, nici de imitat. Ori s-a construit, ori nu. Și am știu din prima clipă, nu vă pot spune cum, de ce, că ce-a ajutat-o pe ea, m-ar putea ajuta și pe mine. Și că ar putea funcționa și pentru tine, dacă ai nevoie, firește. Pentru că deja a funcționat pentru zeci de mii de femei.
Ca în toate, e nevoie de un plan – pași mici și siguri
Noi, cele care le-am încercat aproape pe toate și am cedat deseori din cauza abordării severe și a condițiilor prea drastice impuse de o dietă sau alta, ne lăsăm mai greu convinse că ceva ar putea merge și mai ușor, și mai lin, și mai bine. Iacătă acest program care nu promite marea cu sarea, nu urmărește să te slăbească miraculos, ci o ia metodic cu ceva cuantificabil – indicele de sănătate, m-a făcut să exclam wow! când am revăzut-o pe prietena mea.
De obicei sunt rezervată, nu mă mai entuziasmez așa de ușor, dar când vezi că cineva care era veșnic într-o cură de slăbire, de nu-i mai tihnea nimic, arată schimbată cu totul în bine, vrei să știi cum. După trei luni de încercări mărunte, realizabile, fără stres, concepute pentru oameni obișnuiți, deja trăiește o nouă viață. Programul inițial e de patru săptămâni. Dar e atât de inteligent construit încât, văzând rezultate la finalul lui, vrei să-l transformi în stil de viață. Vrei să ajungi la un index de sănătate cât mai aproape de ideal. Despre asta este de fapt vorba…
Patru săptămâni trec repede, odată intrată în ritmul programului. Dacă vezi schimbările, continui! Și dacă nu le vezi… continui, desigur! ce credeai, că am zis „renunță”? Nici gând! În viața asta trebui să dăm jos ce-am pus peste normal pe noi, în viața asta trebuie să fim cât se poate de sănătoși, în viața asta trebuie să reparăm înainte de a se produce ireparabilul.” Nu e deșteaptă prietena mea? E! Și mai bine mai repede decât mai târziu! Asta e de la mine. 🙂
Cum funționează Platforma Index de Sănătate
1. Platforma se bazeză pe
– cei cinci piloni ai unui stil de viață sănătos: dieta echilibrată, starea generală de sănătate, activitatea fizică, echilibrul psihologic și capacitatea de a gestiona obiceiurile nesănătoase.
– chestionarul cu 26 de întrebări din ariile de interes.
2. Sistemul generează imediat
– Indexul de Sănătate (IS);
– Indicele de Masă Corporală (IMC) (supraponderal, normoponderal, obezitate, obezitate morbidă);
– indexul consumului de apă și o recomandare pentru un consum adecvat de apă;
– indicații pentru remedierea disfuncționalităților și revenirea la o stare confortabilă de sănătate;
– o recomandare personalizată de program de nutriție.
Planul, practic și ușor de parcurs, cu sistem de reminder, are un nivel de dificultate potrivit, iar primele rezultate ar trebui să apară chiar din prima lună. Inițiativa aparține WALMARK, în spatele planului se află un specialist în nutriție metabolică, de aceea și este un instrument realist pentru realizarea unor progrese spectaculoase. Dacă ai avut curajul să te înscrii și dacă ești mândră de ce-ai realizat, poți să împărtășești reușita pe social media. Când ceva merge bine trebuie să știe cât mai multă lume, nu? 🙂
NOTA BENE: Dacă te apuci de treabă, zi-ne, să ne bucurăm și să te susținem. (Apropo, ce indice de sănătate ți-a ieșit? Al meu era cam departe de optim…
Citește și Sănătatea mea e pe roșu! A ta?(click!)
Iar cea care a scris în urmă cu șase luni despre același program are acum sănătatea pe verde! :))
***
Walmark, unul dintre principalii producători de suplimente alimentare din Europa Centrală, cu o expertiză de 25 de ani, își extinde rolul de suporter activ al sănătății prin lansarea unei platforme online care să ghideze publicul către un stil de viață mai sănătos, Index de sănătate.
Citiţi şi
Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea
Testele genetice – soluția pentru o viață lungă într-o stare bună de sănătate
Cum să gătim și să mâncăm sănătos, chiar și dacă ne plac fripturile și grătarele
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.