O știre din presa britanică m-a pus rău pe gânduri: “Până la 270 de femei e posibil să fi murit mai repede pentru că nu au primit invitațiile la ultimul screening de rutină pentru prevenirea cancerului la sân.”
Faptele sunt acestea: în Anglia, femeile cu vârste între 50 și 70 de ani (2,5 milioane) sunt invitate o dată la trei ani la un screnning pentru prevenirea cancerului la sân; din 2009, 450.000 de femei cu vârsta între 68 și 71 de ani nu au primit aceste invitații; 309.000 sunt încă în viață și au în jur de 70 de ani. Dintre cele 141.000 de decese, e posibil ca între 135 și 270 de femei să fi trăit mai puțin exact din cauza unei incompetențe administrative. Familiile afectate au primit scuze din parte oficialilor și s-au luat măsura urgente ca toate femeile cu vârste sub 72 de ani afectate de aceasta eroare să fie invitate până la sfârșitul lunii mai pentru screnning.
Autorități incompetente există peste tot, sisteme de sănătate imperfecte, la fel. Dar ce m-a impresionat în special este vârsta femeilor puse în pericol, femei care în alte țări sunt complet neglijate, deși se știe că riscul de cancer la sân crește odată cu vârsta…
Cun stă România? Vedeți statisticile EUROSTAT aici. Ja-le!
Citiți și Cancerul de sân – nici noi nu facem ce trebuie, dar nici statul.
Citiţi şi
Ce trebuie să știi despre rezultatele examinărilor imagistice ale sânilor
Scuze! Am atâtea pe cap acum, încât asta nu este o prioritate
Alexandra Shulman – dacă te doare sânul, gândește-te că poate fi cancer
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.