Foamea ne face nervoși. Când nivelul de zahăr din sânge scade, nivelul cortisolului (hormonul stresului, asociat cu obezitatea și depresia) și cel al adrenalinei (hormonul situațiilor de urgență) cresc. Ceea ce nu știați poate e că sunt aceiași hormoni care declanșează și impulsivitatea, și foamea.
O dietă săracă în carbohidrați crește nivelul de iritabilitate, iar ideea că femeile sunt cele mai afectate ori altfel spus că mâncarea devine un calmant mai ales pentru ele, e un stereotip. Nu, femeile nu sunt mai vulnerabile decât bărbații, ba chiar specialiștii în neuroștiințe spun că bărbații sunt mai predispuși să-și piardă cumpătul când le este foame. Pentru că au mai mulți receptori pentru neuropeptidele secretate de neuroni și testosteronul care se combină cu acești receptori este la un nivel mai crescut. Doar că bărbații nu vobesc despre relația lor cu mâncarea așa cum o fac femeile, etern preocupate de diete în care cel mai adesea carbohidrații sunt drastic reduși. Noroc că asta nu provoacă anemie!
Cum britanicii au fonduri imense pentru cercetare, nu-i de mirare că, la câte probleme legate de agresivitate există în cupluri, niște cercetători au studiat și impactul senzației de foame asupra relațiilor de cuplu. Și au descoperit că un nivel scăzut de glucoză determină o agresivitate crescută în căsnicii. Cum se poate scăpa, odată conștientizată cauza, de această furie declanșată de foame? Simplu, cu o gustare care să conțină carbohidrați de calitate și nu cu farfuria de mâncare caldă la temperatura și ora potrivită la care ajunge zmeul zmeilor acasă… Glumeam. 🙂
Citiţi şi
Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști
Comunicarea în cuplu este cheia unei relații sănătoase
Patru semne că ești afectat de căldură și remediile recomandate
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.