A fost descendentă a câtorva dintre marile familii istorice, printre care cosmopolita familie Șuțu, care a dat Principatelor Române trei domnitori, a familiei Sturdza și a familiei Bragadiru, care era, între războaie, cea mai bogătă familie a României, după cea a prinţului Cantacuzino Nababul. Un simplu accident al vieții, titlurile nobiliare se pot dovedi complet inutile uneori, mai importante decât toate acestea fiind, de fapt, libertatea, spunea Prințesa Marina Sturdza într-un interviu acordat Dianei Evantia Barca pentru artsunited.ro în 2017, anul în care a și plecat dintre noi.
Foto: Raul Ștef
“Ai mei se întreabă mereu cum ar fi fost viața noastră dacă nu veneau comuniștii și dacă nu am fi fost dezrădăcinați complet. Eu nu mă întreb. Sunt mulțumită de tot ce a fost până acum, de oamenii pe care i-am cunoscut, de toate cele care mi-au antrenat, de-a lungul timpului, tenacitatea și voința. Nu m-am lăsat și nici nu am fost vreodată cu adevărat înfrântă. Eșecurile mi s-au părut întotdeauna chestiuni de moment. N-a ieșit ceva, nu-i nimic, îl facem mai bine data viitoare…”. Marina Sturdza, prințesa îngerilor, așa cum a descris-o presa, evocându-i eleganța și blândețea, dar și prestigioasa ei activitate în zona caritabilă.
În ultimii ei ani, Marina Sturdza a susținut zeci de instituții de caritate, poate a fost mai apropiată de «Hospice, Casa Speranței», cu care a lucrat în Marea Britanie, Republica Moldova, Serbia, Scoția și România, dar are a colaborat permanent și cu Fundația «Hope and Homes for Children», a fost gazda unui faimos bal care se ținea la Chișinău, organizat de Fundația «Angelus», a colaborat cu Leslie Hawke pentru Fundația «OvidiuRo» sau cu “The Mara Society” din New York, și a făcut parte din conducerea mai multor fundații și asociații mai mici, cărora le asigura, astfel, eficiența în zona colectei de fonduri.
“Noi suntem, până la urmă, cei care au fost șterși din cărțile de istorie. Eu, însă, am fost atât de bine primită de generațiile tinere, cu atâta delicatețe și cu atâta generozitate, încât cred că există speranță. Nu sunt genul care să facă precizări cu privire la titlurile nobiliare, am vorbit rar despre acest lucru de-a lungul timpului. În primii ani de viață nici măcar nu l-am menționat vreodată. Cine știe știe, iar cine nu, poate că nici nu trebuie să știe. Îmi amintesc, după ‘90, că nu exista niciun hotel suficient de elegant la București în care să putem organiza primul summit de anvergură al mediului internațional de afaceri, așa că am sprijinit finalizarea lucrărilor pentru renovarea Hotelului Hilton”, spune prințesa Sturdza, evocând câteva povești dintr-o viață cu schimbări permanente, o viață împărțită între drumuri, în care a îmbinat managementul cu televiziunea, artele plastice cu moda și jurnalismul cu relațiile internaționale.
A lucrat pentru UNICEF, pentru Guvernul Canadei, a urmat o carieră în zona diplomației și a colaborat cu marii creatori de modă ai lumii, de la Oscar de la Renta și Karl Lagerfeld, la Giorgio Armani sau Ralph Lauren. “Am avut o viața în care am fost mai mereu pe drumuri și trebuie să admit că uneori mă plictisesc dacă rămân în același loc», spunea principesa Marina Sturdza, care și-a împărțit viața între București, Londra și New York, cu la fel de mult entuziasm și cu tot atâta energie, chiar dacă ultimii ani i-au adus încercări, câteva diagnostice crunte, peste care a trecut, așa cum a învățat într-o viață zbuciumată, cu un zâmbet discret și multă liniște. (…)
Citiți întreg interviul, vă veți simți mai bogați cu o viață…
În fotografia de mai sus, o vedeți pe Marina, așa cum era cu puțină vreme înainte să se stingă, înconjurată de câteva lucruri dragi sufletului ei. Trebuie să știți că femeia aceasta va continua să facă bine și după moarte. Pentru că, potrivit dorinței ei, pe 24 aprilie, câteva dintre obiectele de valoare și de suflet care i-au aparţinut, vor fi scoase la licitație și toate fondurile astfel strânse vor fi direcționate către fundațiile sprijinite de către Prințesa Sturdza: Hope and Homes for Children, Fara Orphans Fund, The Hospices of Hope, Pro Patrimonio şi Fundația Sfântul Dimitrie.
Broșă convertibila în clipsuri pentru rever, decorată cu pietre ornamentale.
Samovar cu mâner de inspirație Rococo, monogramat, cca. 1920
Pandantiv din aur Joseph Resch, ornat cu cifrul lui Carol I, diamante și email, piesă de colecție.
Monumental secretaire Biedermeier, din lemn de cireș, cca. 1890
Podoabă pentru cingătoare, decorată cu păuni sculptați în sidef, sfârșitul sec. XIX
Toate loturile licitaţiei pot fi vizionate online aici, iar expoziţia poate fi vizitată la Palatul Cesianu-Racoviţă, sediul Artmark.
Citiţi şi
Cum să alegi haine elegante și confortabile? Descoperă 3 sfaturi utile
Colecția Armani Privé toamnă/iarnă 2022-2023
Paris Fashion Week – colecția SS 2022 Chanel Haute Couture
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.