Cum să-ți protejezi datele personale pe Facebook

13 April 2018

Mircea GoiaȘi pentru că tot am ajuns la capitolul scurgerilor de date de pe Facebook, să vedem cum am putea să ne protejăm noi înșine, cât de cât, de aceste scurgeri.

În primul rând, să știți că orice aplicație de pe Facebook (știți voi, alea pe care le folosiți când va plictisiți 🙂 ) va cere un anumit grad de acces la datele voastre. Unii din voi dau click OK la ce li se oferă acolo, fără să se mai obosească să citească în detaliu. Luați-va câteva minute să înțelegeți ce vi se cere. Nu o să doară, garantez :).

În al doilea rând, odată ce ați dat accept, trebuie să știți că aceste aplicații intră în „depozitul” de aplicații din contul vostru. Asta înseamnă că ele vor rămâne acolo și după ce le-ați folosit (ca un program instalat pe computer sau telefon). Nu dispar automat și, potențial, va poate folosi datele chiar când nu folosiți aplicația.

Acum am să va arăt cum să scăpați sau să limitați aceste aplicații din Facebook-ul vostru (vă explic pentru computer, dar și pentru telefon pașii ar trebui să fie la fel):

1) Click pe Settings/Setări (săgeata orientată în jos din dreapta-sus)

1
2) În partea stânga a ecranului aveți, printre altele, și Apps/Aplicații (click pe link)

În centrul ecranului, aveți acum un centru de control al aplicațiile instalate în contul vostru, în special acolo la „Logged în with Facebook/Te-ai conectat cu Facebook”

2
3) Dacă doriți să scăpați definitiv de acea aplicație, atunci puneți mouse-ul peste acea aplicație și dați click pe X-ul care apare.

3 4) Dacă doriți să limitați accesul acelei aplicați la contul vostru, atunci puneți mouse-ul peste aplicație și dați click pe creionul care apare acolo (Edit Settings/Editare setări). Un nou ecran se va deschide și acolo veți vedea ce poate accesa aplicația. Unele cerințe sunt required/obligatorii, altele sunt opționale. Debifați toate cele care sunt opționale (cele obligatorii nu le veți putea debifa – doar dacă ștergeți aplicația cu totul vor dispărea). Salvați ce ați făcut.

4

5) Următorul pas e să verificați ce detalii ale voastre sunt folosite de aplicațiile pe care prietenii voștri le au instalate la ei. Mergeți la secțiunea „Apps Others Use/Aplicații folosite de alții”. Dați click pe „Edit/Editare”. Acolo veți vedea ce detalii ale voastre sunt distribuite. Debifați ce nu doriți să lăsați la vedere (puteți debifa tot). Salvați ce ați făcut până acum.

5

6) Puteți să eliminați și notificările venite de la jocuri sau aplicațiile instalate. Dați click pe „Game and App Notifications/Notificări despre jocuri și aplicații” și click pe „Turn Off/Dezactivare”.

67) Vă puteți limita și vechile postări ale voastre, să nu mai fie publice, ci doar pentru prieteni sau numai pentru voi. La secțiunea „Old Versions of Facebook for Mobile/Versiuni vechi de Facebook pentru mobil” alegeți din selecție „Friends/Prieteni” sau „Only Me/Doar Eu”.

78) Dacă vreți să luați o măsură radicală și să limitați total alte aplicații să aibă acces la datele voastre, puteți dezactiva utilizarea platformei de sharing. Asta se găsește la „Apps, Websites and Plugins/Aplicații, Websites și Plugin-uri”. Dați click pe „Edit/Editare” și acolo click pe Disable „Platform/Dezactivare Platforma”. Trebuie să știți că dacă faceți asta, nu va mai puteți loga niciunde unde ați folosit login-ul de Facebook (fie că e email, jocuri, alte aplicații – unele poate utile vouă). Aveți grijă cu asta.

89) Bonus, vă puteți downloada/descarcă datele voastre personale de pe Facebook. Asta în cazul când Facebook se hotărăște să va închidă profilul (temporar sau definitiv) și nu doriți să va pierdeți contactele. Acest backup va poate folosi și în cazul când vreți să deschideți alt profil și să adăugați unele contacte (și nu le țineți pe toate minte). Dați click pe General (stânga sus) și în centru vedeți „Download a copy/Descarcă o copie”.

9 În ecranul următorul apăsați pe „Start my Archive/Generare arhivă Personală”. Vi se va cere parolă. Continuați, iar la final vi se va spune că arhiva va fi generată și veți fi anunțați prin email când e gata pentru descărcat.

10

Cam acestea sunt măsurile pe care le puteți lua voi înșivă pentru limitarea datelor folosite de aplicațiile de pe Facebook (unele aplicații nu au neapărat bune intenții). Asta nu înseamnă că Facebook-ul însuși nu mai are acces la datele voastre :). Va avea în continuare. Asta e o altă mâncare de pește și scăpați de Facebook numai dacă va închideți contul. Dar nici atunci nu scăpați 100% 🙂 (deja aveți datele aici, chiar dacă plecați – contul nu se șterge de tot).

Dacă ați găsit informațiile folositoare le puteți spune și altora!

Pe Mircea îl găsiți întreg aici și aici.  

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Voi ați observat cât de greu e pentru unii să suporte fericirea, binele sau succesul altora?

Dispariția lentă a unei platforme de socializare și posibilitatea ca tu să devii CEO

Fără măști

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro