Zece lucruri pe care trebuie să le ștergi de pe Facebook chiar acum!

12 April 2018

Mark Zuckerberg – fondatorul Facebook – a fost audiat recent cinci ore în Senat și alte cinci a discutat cu membrii Camerei Reprezentanților, în scandalul Cambridge Analytica referitor la preluarea ilegală a datelor personale a 87 de milioane de utilizatori Facebook.

Show-ul mediatic la care am asistat în ultimele zile nu a adus însă nicio noutate. Trebuia să ne fie clar încă de la primul „sign in” pe orice platformă publică și gratuită că orice facem acolo nu are cum să rămână privat sau doar în proprietatea noastră. Nici măcar datele personale, în ciuda asigurărilor mai mult sau mai puțin clare pe care politicile de utilizare ale acestora le conțin. De fapt, prima întrebare pe care trebuie să ne-o punem este asta: dacă utilizarea este gratuită, atunci de unde apare profitul? Căci niciuna dintre rețelele de socializare – Facebook inclusiv – nu este ONG, din câte știu. Și, mai mult, cum poți pretinde a avea drept de proprietate și de decizie asupra ceva ce nu este și nu va fi în veci al tău? Doar pentru că petreci ore în șir logat în respectiva platformă? Hai să fim serioși…

Așadar, dacă nu plătim cu bani accesul și utilizarea acesteia, deși ne comportăm de parcă am fi la noi pe moșie, cum le plătim, de fapt? Simplu, prin informațiile pe care le oferim despre noi și care ajung – mai mult sau mai puțin legal – la advertiseri. Și nu numai la ei, după cum s-a văzut. Cu alte cuvinte, noi suntem plata!!

postare-facebook

Mai mult, orice informație ajunge pe internet este pasibilă de a deveni bun public, în ciuda măsurilor de „siguranță”. Există voci care afirmă că totul nu este decât, hai s-o spunem pe șleau, praf în ochii proștilor, un fel de încercare a guvernului american de a adormi suspiciunile legate de cât de fluidă este comunicarea underground între anumite companii private și instituții oficiale ale statului și cât de intens traficul de informații personale ajunse cea mai bine cotată monedă de schimb și utilizate în scopuri care pot inclusiv leza siguranța utilizatorilor.

Acestea fiind zise, haideți să vedem care sunt cele zece lucruri pe care trebuie să le ștergi chiar acum pentru a spori siguranța pe Facebook (în afară de ștergerea contului, desigur):

1. Prietenii pe care nu-i cunoști

Cu excepția cazului în care afacerea ta depinde direct de prezența unor necunoscuți în cercul tău de prietenii virtuale, nu are niciun rost sa păstrezi în lista ta (cu acces implicit la mai multe informații despre tine decât restul utilizatorilor) persoane necunoscute. Doar de dragul de a avea un număr cât mai mare de like-uri? Ajută la creșterea stimei de sine? Că de cald nu țin, din câte știu.

2. Data nașterii

Data nașterii este o informație personală importantă și faptul că este publică poate facilita furtul de identitate.

3. Fotografiile copiilor

Cu atâtea persoane rău intenționate (inclusiv pedofili) cu acces liber la internet, dar și traficanți de carne vie, pozele niciunui copil nu au ce căuta pe Facebook. Astfel, aceștia sunt expuși inutil unor riscuri pe care, chiar dacă nu le conștientizăm complet, chiar există. În plus, copiii nu-și pot da consimțământul ca respectivele imagini să fie făcute publice sau nu, mai ales dacă sunt unele pe care, mai târziu, le-ar putea considera cel puțin jenante (și aici mă refer la părinții care își fotografiază copiii în poziții caraghioase, sumar îmbrăcați etc).

4. Numărul de telefon

Numărul tău de telefon, alături de numele tău, ajuns pe mâinile cui nu trebuie poate dezvălui despre tine o serie întreagă de informații care ar fi bine să rămână private (adresa de acasă este numai una dintre ele). Ești sigur că vrei să te expui unui astfel de risc?

5. Adresa școlii copiilor tăi

Cred că este inutil să discutăm despre riscurile pe care această informație le presupune. Cineva rău intenționat care știe cum arată copilul tău și la ce școală merge nu are nevoie de mai multe date, nu?

6. Serviciile de localizare

De ce trebuie ca toată lumea să știe în fiecare minut unde ești și ce faci? De ce trebuie să se știe când nu ești acasă sau ce locuri frecventezi? Nu crezi că asta ar facilita enorma de mult treaba unui… hoț, să zicem?

7. Unde și când mergi în vacanță

Au fost raportate cazuri de furturi din locuințe când proprietarii acestora erau plecați în vacanță, iar companiile de asigurare au refuzat să plătească pe motiv că proprietarii au făcut public faptul că vor lipsi de acasă în respectiva perioadă.

8. Starea civilă

De ce trebuie să știe toată lumea dacă și cu cine ești într-o relație?

9. Informațiile despre cardurile de credit

Este ușor să plătești și să primești bani prin Facebook, dar trebuie să ai grijă de fiecare dată să deconectezi informațiile legate cardurile de credit/debit folosite.

10. Biletul de călătorie

Din nou, o informație care trebuie să rămână privată. Când, unde și cu ce călătorești nu este treaba marelui public, acolo unde colcăie de persoane rău intenționate, nu uita!

Iar dacă toate acestea te-au trezit puțin din dulcele miraj al perfectei lumi virtuale și vrei să faci mai mult, iată cum poți să-ți ștergi toate postările de pe Facebook:



Citiţi şi

Automatizarea porților înseamnă siguranță și confort

Părinți reglați emoțional, copii alfabetizați emoțional

Voi ați observat cât de greu e pentru unii să suporte fericirea, binele sau succesul altora?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro