O femeie reușește să se distingă atunci când ajunge să se cunoască suficient de bine încât să-i placă să lucreze cu datul ei genetic, spiritual, expresiv fără să se chinuie să concureze aparențele. Doar că piața de frumusețe se prezintă cam așa: mulți chemați, puțin aleși, lipsesc standarde profesionale, lipsesc competențe estetice, lipsește un concept credibil referitor la înfrumusețare care să facă legătura corectă între dorințe și ce este posibil, acceptabil, fezabil. Ce facem atunci cu standardele de frumusețe? Mai sunt? Mai trebuie? Pentru că femeile vor continua fără doar și poate să caute frumusețea, din nevoie sau de moft. Probleme e onestitatea și etica. Dacă raportarea se face la modele uneori aberante, scad dramatic șansele de a vedea pe stradă cât mai multe femei frumoase, bine conservate în limitele autenticului, care au fost învățate să negocieze abil cu timpul. Despre toate acestea am stat de vorbă cu dr. Bogdan Măciuceanu de la Clinica ZETTA
Suntem învățați să nu judecăm după aparențe, dar nu prea reușim. Se pare că suntem programați să apreciem frumusețea, iar rezultatele unor cercetări întăresc această teorie despre slăbiciunea umană: cei mai arătoși sunt câștigătorii, cei mai puțin atractivi sunt discriminați involuntar. Dă chirurgia estetică o șansă la fericire, la succes social, la bunăstare?
Chirurgia estetică este instrumentul pe care-l avem la îndemână pentru îmbunătățirea aspectului fizic al unei persoane fie că e vorba de corectarea unor defecte, fie că e vorba de augmentarea unor trăsături frumoase. Pacientele își doresc armonizarea propriului corp, iar odată rezolvat, devin mult mai încrezătoare, mai sigure și mai puternice. Or, această schimbare de atitudine nu are cum trece neobservată. Ea se va reflecta automat în relația cu cei din jur. Și, adevărat, oamenii fericiți, oricare ar fi motivul, se integrează mai ușor în societate, atrag succesul, personal sau profesional.
O altă realitate este că îmbătrânirea biologică începe mult mai târziu. Și, spre deosebire de generația anterioară, femeile de peste 45-50 de ani de azi abia intră în maturitate. Prin urmare le așteaptă o bună bucată de vreme în față – 20-25 de ani – în care pot rămâne active și relevante. Ele chiar sunt mai tinere, deci chirurgia estetică le poate face dreptate, armonizând exteriorul cu temperamentul și natura profundă. Se simte o creștere a cererii din partea acestui segment de vârstă sau româncele nu simt încă această fereastră de oportunitate?
Avem paciente din toate categoriile de vârstă și procedee chirurgicale care se adresează fiecărei categorii. Și, da, am remarcat că româncele din categoria menționată sunt din ce în ce mai dornice să apeleze la intervențîi care să le redea fie prospețimea chipului, fie forma și fermitatea corpului. Libertatea și accesul la informație le-au dat curaj doamnelor să apeleze la blefaroplastie, abdominoplastie, liposucție sau lifting de brațe și tot mai multe ni se adresează pentru recăpătarea tinereții sau doar pentru menținerea unui aspect fizic plăcut.
Care ar fi principalul scop al chirurgiei estetice?
Suprimarea unui complex prin corecția unui defect este unul din principalele scopuri ale chirurgiei estetice, dar nu singurul. Prin corecția unui defect redăm stima de sine unei persoane care nu s-a putut manifesta plenar până atunci. Asta e bucuria muncii noastre – să ne vedem pacienții mulțumiți de ei.
Ce face dintr-o femeie un bun candidat pentru o remodelare corporală?
Remodelarea corporală poate reprezenta un complex de intervențîi chirurgicale care se adresează în principal pacientelor care au scăzut în greutate și au exces tegumentar sau depozite adipoase care sunt foarte greu de îndepărtat doar printr-o alimentație sănătoasă și sport. Pacientele pot apela la liposucție, abdominoplastie, lifting de brațe și chiar la remodelarea sânilor prin mastopexie și augmentare cu implant siliconic.
Când lipsește voința/energia/timpul, poate salva chirurgia o femeie care dorește să și slăbească?
Cu siguranță, nu! Chirurgia siluetei sau remodelarea corporală nu este o metodă de a pierde în greutate. Ea se adresează pacientelor care au slăbit deja printr-o alimentație sănătoasă și sport, chirurgia siluetei doar îndepărtează depozitele adipoase restante de la nivelul șoldurilor, coapselor sau de la nivel abdominal. Sau excesul tegumentar în cazul în care pacienta a apelat la chirurgia bariatrica ori au slăbit prin propria voință.
Cât peste greutatea ideală califică un pacient pentru liposucție? Indicele de masă corporală – ce valoare?
Este greu de spus care e greutatea ideală a unui pacient pentru a fi un bun candidat la procedura de liposucție. Eu mereu explic pacienților că este absolut necesară o scădere în greutate înainte de acesta intervenție. Indicele de masă corporală este un criteriu pentru chirurgia bariatrică, nu pentru chirurgia siluetei.
Care părți pot fi remodelate, care sunt cele mai cerute intervenții (femei, bărbați)? Există ceva ce nu poate fi supus îmbunătățirii pe calea chirurgiei estetice?
Cele mai cerute intervențîi chirurgicale de remodelarea corporală sunt liposuctia, abdominoplastia, liftingul de brațe și remodelarea sânului. Atât femeile cât și bărbațîi apeleză la liposucție, diferă doar zona de intervenție. Femeile preferă regiunea abdominală, șoldurile, coapsele, genunchii și gușa. Bărbațîi își doresc să elimine țesutul adipos în exces de la nivelul sânilor sau corecția adipomastiei. Abdominoplastia este preferata pacientelor, dar și bărbațîi optează pentru corecția acestei regiuni mai ales dacă au apelat în prealabil la chirurgia bariatrică. Remodelarea sânului este un capitol special și adresat în special doamnelor care fie își doresc o augmentare mamară, fie recăpătarea sânului ferm și voluminos în urma chirurgiei bariatrice. Cred că fiecare părticică a corpului nostru poate fi remodelată, înfrumusețată sau reconstruită pentru un tot armonios.
Ați avut paciente care doreau să semene cu vreo vedetă internațională sau locală?
M-am întâlnit des cu dorințe ale pacientelor de a semăna sau care au ca model anumite vedete. Ceea ce le-am recomandat și explicat întotdeauna este că fiecare persoană are caracteristici fiziologice individuale și că apelarea la un tipar nu reprezintă soluția dorințelor lor.
Preferințele pentru a modifica o zonă sau alta a feței/corpului au legătură și cu cultura și moda dintr-o țară anume. În Brazilia, care a detronat SUA în ce privește numărul consumatorilor de operații estetice, se cere ridicarea feselor, în China, se cere occidentalizarea feței. În România, ce se cere?
Cea mai cerută intervenție chirurgicală cred că este augmentarea mamară cu implant siliconic. Este adevărat că există din ce în ce mai multe paciente care își doresc augmentarea fesieră, fie cu implant, fie cu grăsime.
Ce convinge mai repede o pacientă la consultația preoperatorie: discuția sau fotografiile “înainte și după”?
Consultul preoperator este esențial în decizia pacientei atât pentru intervenția chirurgicală, dar și în alegerea chirurgului sau a clinicii. Discutând cu pacientul îți poți da seama de dorințele și așteptările sale, de posibilitatea realizării lor, dar și de capacitatea ta ca chirurg de a i le îndeplini. Fotografiile cu “înainte și după” sunt foarte importante, dar nu esențiale. Încrederea pacientului în omul care îl va opera este cea mai importantă.
Despre transformările totale, promovate de emisiuni de TV, rețete care prind imediat pentru că femeile continuă să viseze la tinerețe, de care leagă frumusețea – câte “probleme” se pot rezolva într-o singură intervenție?
Se pot realiza mai multe intervenții chirurgicale sub aceeași anestezie. Vă pot da câteva exemple de operații complexe pe care, împreună cu echipa mea, le fac destul de des: liposucția și abdominoplastia, abdominoplastia și augmentarea mamară, augmentarea mamară și liftingul de brațe, liftingul de brațe și abdominoplastia, liposucția și augmentarea mamară etc.
Despre tentația de a reface totul, de mai multe ori, până la atingerea perfecțiunii, oricare va fi fiind aceea. Aveți un psiholog/psihiatru în echipă pentru corectarea percepției?
De-a lungul carierei am avut paciente care își doreau atingerea perfecțiunii. Mereu am încercat să le explic diferența dintre a fi frumos și a fi perfect sau limita corecției unui defect. Dacă pacienta a reușit să mă înțeleagă, înseamna că a știut să-și acepte limitele propriului ei corp și ale mele, ca chirurg. În cazul în care totuși se insistă, sunt nevoit să refuz intervențiile pe care le consider exagerate sau care depășesc limita frumosului. De cele mai multe ori la consult asistă și echipa mea, din care face parte și o doctoriță chirurg plastician, care mă ajută foarte mult în astfel de situații. Intervenția feminină este esențială.
Pentru liftingul facial, are importanță dacă există botox, hialuronic în piele? Când se pot relua procedurile de îmbunătățire a calității pielii?
Tratamentul cu toxină botulinică are efect asupra aspectului pielii prin acțiunea toxinei asupra musculaturii, efectul de întidere tegumentară fiind dat de întreruperea contracției musculare. Tratamentele cu acid hialuronic au efect direct asupra structurii tegumentare îmbunătățind calitatea acesteia. Liftingul facial poate fi făcut dacă pacienta a urmat tratamente estetice non-invazive. După finalizarea primei perioade a procesului de vindecare, putem îmbunătăți aspectul feței prin alte intervenții non-invazive sau minim-invazive.
Gâtul și decolteul au rezolvare chirugicală?
Pentru gât există intervenția chirurgicală denumită lifting cervical. Nu pot omite și injectarile cu toxină botulinică pentru ameliorarea aspectului sau prevenția apariției de corzi/benzi verticale la acest nivel. La nivelul decolteului se poate interveni pentru îmbunătățirea aspectului prin injectări cu acid hialuronic, tratament cu plasmă îmbogățită cu trombocite (PRP), terapie laser și multe altele.
Vă mulțumesc.
Sper să vă fie de folos ce ați aflat acum. Dacă aveți și alte întrebări, vă vom răspunde cu plăcere.
Citiţi şi
Era bine să fii deșteaptă, că frumoasele sigur ajungeau niște c*rve. Și am ajuns deșteaptă
De ce și-ar face cineva implant de păr – convingeri, pe bune!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.