Când facultatea e degeaba

25 January 2018

Acum 15-20 de ani, lucrurile păreau destul de clare – pentru a avea șanse să obții un job cât mai bun, era nevoie să ai o diplomă universitară. La noi și oriunde în lume. Un studiu al Harvard Business School, Accenture and Grads of Life estimează că șase milioane de joburi din SUA sunt în pericol din cauza inflației sau a angajatorilor care folosesc absolvenți de facultate ca pe un surogat de specialiști. Pentru că azi, companiile au nevoie de mai mult decât cei patru ani de facultate pe care îi oferă mediul academic pentru a putea angaja tineri absolvenți. Abilitățile acestora nu corespund cerințelor pieței, fiind nevoie de programe specializate de pregătire pentru a se putea angaja. Chiar și pentru cei care sunt dispuși să-și înceapă cariera pornind de la valoarea salariului minim pe economie.

În SUA, dar de curând, și la noi, unii angajatori au înțeles că au nevoie să-și specializeze singuri angajații. În loc să piardă timp căutând oameni pregătiți pentru a activa în sectorul lor de activitate, au ales să-și organizeze propriile cursuri de pregătire, oferindu-le șansa viitorilor angajați să-și facă ucenicia în companie. Când Siemens a avut nevoie în SUA de muncitori pentru a construi turbine de gaz, doar 15% dintre candidați aveau abilitățile și cunoștințele necesare, așa că au hotărât să-i pregătească intern.

absolenti facultate

În prezent, necesarul de personal cu abilități tehnice depășește oferta pieței. Code.org informează că până în anul 2020, un milion de joburi de programatori vor fi vacante. Cum facultățile nu s-au adaptat noilor cerințe din piața muncii, rata tinerilor absolvenți fără locuri de muncă este astăzi mai mare decât oricând, iar nevoia companiilor de a organiza cursuri și training-uri, tot mai mare.

Potrivit rapoartelor FMI, după 2007 veniturile tinerilor cu vârste între 18 și 24 de ani au scăzut din cauza șomajului, în timp ce veniturile persoanelor cu vârste de peste 65 de ani au crescut cu 10% datorită unui grad mai ridicat de protejare a pensiilor.

Concluzia? Facultățile nu oferă tinerilor decât informații și date despre practica altora, aruncându-i în piața muncii susținuți doar de un petic de hârtie, dar nu și de abilități și competențe adecvate necesităților angajatorilor de azi. Iar dacă situația nu se schimbă, „o întreagă generaţie ar putea să nu îşi mai revină”, conform directorului general al FMI, Christine Lagarde.



Citiţi şi

Ți-e bine unde ești? Rămâi acolo sau mergem mai departe?

Împuțiți de emigranți

18 ianuarie 2022 – Luna Plină în Rac: fiecare sfârșit aduce un nou început

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro