Lupoaica din L.A.& N.Y. – Molly’s Game

12 January 2018

Mădălina DumitracheJessica Chastain ar merita, cu prisosință, un premiu Oscar pentru rolul din recenta producție a lui Aaron Sorkin. Nominalizată deja de două ori (The Help și Zero Dark Thirty) flamboianata roșcată ar putea să-și adjudece „omulețul de aur” pentru rolul „Prințesei pokerului”, din Molly’s Game. Filmul aduce în prim-plan povestea campioanei olimpice la schi, Molly Bloom, care – timp de un deceniu – s-a aflat în spatele celor mai exclusiviste şi mai costisitoare partide de poker, situație existând înainte de a fi arestată în toiul nopţii de șaptesprezece agenţi FBI, echipaţi până în dinţi. Printre jucători/clienții săi se regăseau staruri hollywoodiene, vedete din lumea sportului, magnaţi americani, ba chiar şi mafioți ruși. Singurul sau aliat va fi Charlie Jaffey (Idris Elba), abilul avocat, convins de fiica lui adolescentă să o apere şi – totodată – cel care avea să afle că, de fapt, Molly reprezintă mult mai mult decât răspândeau zvonurile despre ea.

Molly's Game 1

«Jessica are acel „ceva” unic, un amestec de senzualitate și forță pe care-l emana și adevărata Molly Bloom» mărturisea Sorkin, cineastul care-a trecut în spatele camerelor după ce-a scris scenarii de succes (The Social Network, The Newsroom, Steve Jobs). Emeritul scenarist, devenit regizor, demonstrează măsura talentului construind o personalitate puternică, interpretată de uimitoarea Jessica Chastain. Pentru prima sa încercare regizorală, Aaron Sorkin propune un film cu accente feministe. Molly Bloom, care nu e una și aceeași cu eroina ficțională din opera lui James Joyce, există în realitate (o fostă campioană olimpică la schi, ajunsă organizatoare de jocuri în tripourile de lux americane). Originară din Colorado, antrenată de inflexibilul său părinte (Kevin Costner), aflată mereu într-o cursă cu sine însăși, Molly Bloom trebuie „să se reinventeze” după accidentul de la Jocurile Olimpice. În 2004, ajunge în Los Angeles cu gândul să urmeze o carieră în avocatură. Nevoită să se întrețină prin munca sa, lucrează pe post de chelneriță, dar și de secretară a unui patron. Ajutată de acest psihopat manipulator, ea descoperă teribilul univers al pokerului clandestin de la Hollywood.

Molly's Game 2

Pe afișul filmului, vedem silueta unei dame sexy, sigură de sine, privind cu hotărâre de la înălțimea mormanului de dolari peste care e așezată. Pe această eroină a întrupat-o Jessica Chastain. În spatele ținutelor de lux se află o femeie de afaceri care încearcă să domine jocurile. Tânăra ambițioasă devine egală cu bărbații, se joacă cu banii acestora, dar – întotdeauna – cu inteligență și omenie. Astfel, dacă anumiți jucători, care pierduseră sume mari, cereau o nouă partidă, ea le oferea această nouă șansă. Fără să cedeze vreodată avansurilor sexuale venite din partea bărbaților, dar acceptând anumite comisioane ilegale, ea și-a construit un profitabil imperiu. În cercul ei de jucători se aflau și staruri precum Leonardo DiCaprio, Ben Affleck sauTobey Maguire, fără ca aceste nume să fie menționate în film.

Molly's Game 3

Nimic din traiectoria sa personală nu părea să indice lumea pokerului. Antrenată de mică cu greutățile vieții de sportiv de performanță, Molly Bloom era mereu împinsă de la spate, de tatăl ei/un sever «pater familias», pentru a-și depăși propriile limite. Chiar dacă se accidentează grav, tânăra nu se lasă învinsă (se ridică singură în fața medicilor de la Serviciile de ajutor medical). Povestea acestei «Lupoaice de pe Wall Street» este desprinsă din realitate (exact ca și în cazul personajului interpretat de  Leonardo DiCaprio/Jordan Belfort, din filmul lui Martin Scorsese – The Wolf of Wall Street). Jessica Chastain e convingătoare – în linia personajelor frumoase și puternice – Zero Dark Thirty, Miss Sloane și nu se ferește să  lase la vedere vulnerabilitățile eroinei sale (abuzul de narcotice și medicamente antidepresive combinate cu alcool, spaimele femeii singure într-o lume nesigură) făcând slalom printre anumite lungimi ale discursurilor și printre unele clișee (este impresionantă viteza rostirii sale și cadența mărturisirilor, greu de urmărit printre calupurile de imagini cu mese de joc și cărți etalate). Rodată în războiul nervilor, ajunge să cocheteze cu dezastrul, mutându-se în alt tripou de lux, în New York, unde are de-a face chiar cu mafioții ruși. Trădată de cei pe care odinioară îi acoperise, se vede târâtă în sala de judecată. Cea care se autointitulase „Prințesa Pokerului” și dominase lumea escortelor de lux (angajate-colaboratoare), totdeauna în postura de câștigătoare, folosindu-se de sex-appeal, dar fiind mereu distantă, ferindu-se de alte combinații cu „partenerii” e nevoită să cedeze. Îi cere ajutorul avocatului incoruptibil admirabil interpretat de Idris Elba și îi mărturisește cu sinceritate totul.  Într-o lume dominată de bărbați puternici, Molly Bloom fusese atât o combatantă, cât și rezistentă.

Molly's Game 4

Pelicula poartă amprenta «style Sorkin»: ilustrarea minuțioasă, decupajul hiper-ritmat și introducerile făcute de vocea din off (care mai îndulcește scriitura didacticistă și dinamizează superficialitatea explicativă). Cu toate lungimile, povestea de pe ecran e captivantă. Cineastul știe cum să își convingă spectatorii că iau parte la scenele din viața acestei luptătoare. Întreg dispozitivul explică cum o fostă sportivă de performanță se impune într-un mediu care nu e deloc al său. Fluiditatea demonstrativă se bazează pe montaj și pe vocea din off . Cu toate acestea, Sorkin nu se limitează să ofere o banală lecție despre jocul de cărți și despre antreprenoriatul ilegal. Reușește să portretizeze și să dea adâncime eroinei, grație deselor flashbackuri (copilăria și adolescența). Este de apreciat calitatea imaginii semnate de daneza Charlotte Bruus Christensen. Această narațiune anti-cronologică/subiectivă permite o mai bună înțelegere a dimensiunii omenești a „lupoaicei” din L.A & N.Y. Așadar, adaptarea memoriilor lui Molly Boom subliniază clar că „toate numele sunt fictive” – în pofida presiunilor juridice și morale, tânăra nu s-a abătut de la decizia sa (nu voia să le ruineze viața celor care o trădaseră).

Molly's Game 5

Înconjurată de Idris Elba, Michael Cera și Kevin Costner (emoționantă scena reîntâlnirii de la patinoarul din Central Park/New York), Jessica Chastain face jocul și filmul. Molly’s Game își duce spectatorii de nas, le deschide ochii asupra acelui maelstrom al Ego-ului şi îi atenţionează de a nu se trezi când este prea târziu – ieşirea din haosul irezistibil al dorinţei.

Regia: Aaron Sorkin

Scenariul: Aaron Sorkin

Producători: Mark Gordon, Amy Pascal, Matt Jackson

Muzica: Daniel Pemberto

Imaginea: Charlotte Bruus Christensen

Montajul: Alan Baumgarten, Elliot Graham, Josh Scaeffer

Distribuția:

Jessica Chastain – Molly Bloom

Samantha Isler – Molly (în adolescență)

Piper Howell –  Molly (în copilărie)

Idris Elba  – Charlie Jaffey, avocatul lui Molly

Kevin Costner – Larry Bloom, tatăl lui Molly

Chris O’Dowd –  Douglas Downey

Durata: 140 min



Citiţi şi

Doamne

Globurile de Aur 2023, ediția 80 – câștigătorii

The Good Nurse

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro