Holly Butcher a fost o australiancă frumoasă și plină de viață, cu planuri și visuri, cu tot ce înseamnă viitorul pentru cineva de 27 de ani. A fost pentru că a învins-o cancerul osos la începutul lui ianuarie. La câteva zile de la anunțul morții, părinții au postat pe pagina de facebook scrisoarea scrisă de Holly cu câteva ore înaintea sfârșitului. Care avea ca titlu “Câteva sfaturi de la Hol”…
sursa foto: pagina de facebook
E ciudat să-ți dai seama și să accepți moartea când ai 26 de ani. E doar unul dintre lucrurile pe care le ignori. Zilele trec și te aștepți să tot vină, una după alta. Până ceva neașteptat se întâmplă. Mereu mi-am imaginat că voi îmbătrâni, că voi face riduri și că voi încărunți, mai ales din cauza unei familii frumoase, cu o mulțime de copii, pe care o plănuiam cu dragostea vieții mele. Atât de tare îmi doresc asta încât doare.
Numai că viața e fragilă, prețioasă și plină de neprevăzut, iar fiecare zi e un dar și nu un drept.
Acum am 27 de ani. Și nu vreau să plec. Îmi iubesc viața. Sunt fericită… Le datorez asta celor care mă iubesc. Dar controlul nu mai e în mâinile mele.
N-am început să scriu aceste “rânduri de dinaintea morții” pentru ca să vă temeți de moarte, îmi place că suntem aproape ignoranți despre inevitabilitatea ei. Mai puțin însă când vreau să vorbesc despre ea și e tratată ca un subiect tabu, ca ceva care nu i se va întâmpla vreunuia dintre noi… Asta mi se pare cam dur. Aș vrea ca oamenii să înceteze să-și mai facă griji despre lucrurile mărunte și fără sens în viață, să nu uite că toți avem aceeași soartă și să-și trăiască timpul cu sens și bucurie, fără mizerii.
Cum am avut o grămadă de timp să-mi cântăresc viața în aceste ultime luni, am scris aici multe dintre gândurile mele. Desigur că ele îmi vin în cap la întâmplare cel mai adesea în miezul nopții!
În toate dățile în care ne smiorcăim pentru lucruri ridicole (asta am remarcat atât de des în ultimele luni), gândește-te la cineva care chiar are o problemă serioasă. Fii recunoscător pentru că ai doar o mică problemă și treci peste ea. E în regulă să-ți dai seama că ceva te supără, dar nici nu te lăsa influențat și mai ales nu le fă zilele grele și altora. Când ți se întâmplă, ieși afară și ia o gură de aer proaspăt, uită-te la cerul albastru și la cât de verzi sunt copacii. E minunat! Gândește-te cât de norocos ești că poți face doar asta – să respiri.
Poate ai stat mult în trafic azi sau poate n-ai dormit din cauza bebelușului, sau coafeza ți-a tăiat bretonul prea scurt, ți s-a ciobit gelul proaspăt aplicat pe unghii, ai sânii prea mici, sau ai celulită pe fund și grăsime pe burtă. Lasă-le naibii pe toate, jur că n-o să-ți mai pese de nimic când îți va veni rândul să pleci…
Totul e atât de lipsit de importanță atunci când privești viața în întregul ei. Îmi privesc trupul tot mai slab fără să pot face ceva, și tot ce-mi doresc acum e să mai prind o zi de naștere sau Crăciunul cu familia mea, sau o zi cu iubitul meu și câinele. Doar încă o zi.
Aud oameni plângându-se de cât de îngrozitoare e munca ori cât de greu le este la sală, să facă exercițiile. Fiți recunoscători că sunteți fizic în stare să le faceți. Slujba și exercițiile pot părea lucruri atât de neimportante… până când corpul nu-ți mai permite să faci nimic.
Am încercat să duc o viață sănătoasă, de fapt aceasta a fost probabil cea mai mare pasiune a mea. Apreciază că ai o sănătate bună și un corp funcțional, chiar dacă nu are dimensiunile ideale. Ai grijă de el și îndrăgește-i uimitoarea complexitate. Fă mișcare și hrănește-l cu lucruri proaspete, dar fără obsesii. Sănătatea nu ține doar de corpul fizic. Lucrează la fel de mult să-ți găsești fericirea mentală, emoțională și spirituală. Așa poate vei înțelege cât de puțin important e să ai profilul perfect propagat prostește de social media. Că veni vorba, șterge pe oricine te alimentează cu știri care te fac să te simți prost. Prieten sau nu. Fii fără milă pentru binele tău.
Fii recunoscător pentru fiecare zi în care nu te doare nimic sau nu te simți bine din cauza unui guturai, a unui junghi între coaste sau a unei încheieturi răsucite, acceptă că e neplăcut, dar mulțumește că nu-ți amenință viața și că va trece. Plângeți-vă mai rar și ajutați-vă mai des unul pe celălalt.
Dați, dați, dați! E adevărat că te simți mai fericit făcând lucruri pentru alții decât făcându-le pentru tine. Mi-aș fi dorit să fac mai des așa și eu. De când m-am îmbolnăvit, am întâlnit cei mai incredibil de darnici și drăguți oameni și am fost cea care a primit cele mai calde și iubitoare cuvinte și sprijin din partea familiei, prietenilor și străinilor. Mai mult decât aș putea vreodată dărui la rândul meu. Nu voi uita vreodată și le voi fi mereu recunoscătoare tuturor.
E ciudat de tot să ai bani de cheltuială la sfârșit… când mori. Nu e chiar timpul când să ieși să-ți cumperi ceva material cum ai face de obicei, cum ar fi o rochie nouă. Îți dai seama ce caraghioși suntem când ne gândim că merită să cheltuim atâția bani în viața asta pe haine noi și alte “lucruri”.
În loc de rochia, crema sau bijuteria aia pentru următoarea nuntă, cumpără-i mai degrabă ceva drăguț prietenei tale. 1. Nimănui nu-i pasă dacă vei purta de două ori același lucru. 2. Te vei simți bine, scoate-i la masă ori, și mai bine, invită-i la tine și gătește pentru ei. Scoate-i la o cafea. Dăruiește-le o plantă, un masaj sau o lumânare parfumată și spune-le că-i iubești.
Prețuiește timpul altora. Nu-i face să te aștepte doar pentru că nu ești o punctuală. Fii gata mai devreme, dacă știi că ai defectul ăsta. Gândește-te că prietenii tăi vor să petreacă timpul ăla cu tine și nu să stea singuri să te aștepte. În plus, vei fi respectată. Amin, soro!
Anul ăsta, familia noastră a fost de acord să nu facem daruri și deși bradul arăta mai degrabă trist și gol (era aproape gata să cedez în Ajun!), a fost atât de bine că a dispărut presiunea cumpărăturilor și toată lumea s-a putut concentra să scrie felicitări unii altora. În plus, imaginați-vă cum s-ar fi simțit ai mei încercând să-mi cumpere ceva știind că le-ar fi rămas lor… ciudat! Poate că nu v-am convins, dar acele felicitări au însemnat pentru mine mai mult decât orice cadou. Și mai țineți cont de ceva: a fost mai simplu să facem asta pentru că n-am avut copii în preajmă. Oricum, morala e că nu cadourile fac din Crăciun un prilej de sărbătoare. Să mergem mai departe.
Folosește-ți banii pe experiențe. Sau cel puțin nu le rata pentru că ți-ai cheltuit toți banii pe rahaturi materiale.
Fă efortul de a ajunge la mare într-o zi, lucru pe care îl tot amâni. Fie și numai pentru a-ți băga picioarele în apă și a te juca cu degetele în nisip…
Ieși în natură. Bucură-te de ea atunci și lasă naibii telefonul pe care încerci să surprinzi frumusețea locului pentru a te bucura mai apoi. Viața nu e făcută s-o trăiești printr-un ecran și nu e nici despre fotografia perfectă. Bucură-te de moment, omule, încetează să-l prinzi într-o fotografie pentru alții.
Întrebări retorice la întâmplare: chiar merită toate orele alea pe care le petreci zilnic să-ți faci părul și machiajul sau să ieși într-o seară în oraș? Asta n-am s-o înțeleg niciodată la femei… 🤔.
Trezește-te câteodată mai devreme dimineața și ascultă păsările în timp ce privești răsăritul.
Ascultă muzică… ascult-o cu adevărat. Muzica e terapie. Cea veche e cea mai bună.
Drăgălește-ți câinele. Acolo unde plec, tare îmi va lipsi asta.
Vorbește cu prietenii tăi. Lasă telefonul. Sunt bine?
Călătorește, dacă asta e dorința ta. Nu călători, dacă nu-ți dorești.
Muncește să trăiești, nu trăi ca să muncești.
Pe bune, fă ceea ce îți aduce fericire în suflet.
Mănâncă prăjitura. Vinovăție zero.
Spune “nu” lucrurilor pe care chiar nu vrei să le faci.
Nu te simți constrânsă să faci ceea ce cred alții că ți-ar împlini viața… s-ar putea să-ți dorești o viață mediocră și asta e foarte ok.
Spune-le celor dragi că îi iubești de fiecare dată când ai ocazia și iubește-i din tot sufletul.
La fel, nu uita că dacă ceva îți face viața mizerabilă – la birou, în dragoste sau în orice altceva -, ai puterea să schimbi și fă-o! Nu știi cât timp ai la dispoziție pe pământ, așa că nu-l risipi simțindu-te mizerabil. Știu că asta se spune mereu, dar nu e nimic mai adevărat.
Oricum, ce v-am scris sunt doar câteva sfaturi despre viață ale unei fete. Le acceptați sau nu, nu-mi pasă!
Of, și un ultim lucru, dacă puteți, faceți un lucru bun pentru umanitate (și pentru mine) și începeți să donați sânge. Vă veți simți bine știind că puteți salva vieți. Nu-mi vine să cred că se trece atât de ușor peste faptul că fiecare donare poate salva trei vieți! E un impact masiv și procesul e atât de simplu. Donarea de sânge (mai multe pungi decât am putut număra) m-a ajutat să rămân în viață un an în plus. Un an pentru care voi fi mereu recunoscătoare că am putut să-l petrec aici, pa Pământ, cu familia, prietenii și cățelul meu. Un an care a fost unul dintre cei mai grozavi din viața mea.
… Până ne vom reîntâlni,
Hol
Xoxo
Citiţi şi
Unde se termină iubirea, începe… conviețuirea
“Sunt într-un proces de dezvoltare personală.” Sună COOL, nu-i așa?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.