Am rămas din copilărie și cu frica de albine, m-a înțepat una odată de mi-a ajuns, dar și cu o poftă nestăvilită de miere. Aurie, subțire, când e cald, vârtoasă, când e rece, uneori zaharisită, și albicioasă, și crănțănitoare. Mă uitam fermecată la magia pe care o făcea bunica, avea câțiva stupi sub cei patru salcâmi bătrâni care aromau aerul verii timpurii, atunci când o transforma la loc în miere lichidă doar încălzind-o pe baie de apă. Apoi, o vedeam mereu împărțind cu bunicul, ca pe nafură, bucățele de propolis, păstură ori grăuncioare colorate de polen, prefăcând ceara curată în lumânări pentru mers la biserică ori mestecând câte o bucățică de fagure până nu mai rămânea nimic din el. “Tot ce face albina e bun pentru om” zicea bunicu-meu, prisăcar amator, de sub un coif de extraterestru îmi părea mie, afumând stupii ca să poată umbla la ei. Uite, asta-i regina (matca), ăștia-s trântorii, astea-s lucrătoarele, ăsta-i puietul, tre’ să fac una sau alta ca să nu roiască… urdiniș, rame, lăptișor de matcă, pastoral… Visul bunicului era să-și ia stupii și să plece cu căruța mai departe de casă, după cum înfloreau pomii. Nu știu să fi plecat vreodată… Amândoi au trăit mult și au fost zdraveni la trup și la minte.
Mama, tot așa, are un cult pentru produsele apicole. Întâmplare sau nu, o bună bucată din viața ei a lucrat cu apicultorii… Mierea și tot ce mai făceau albinele nu ne-au lipsit din casă, iar mama, la 85 de ani, încă refuză orice altă cremă în favoarea Apiderminului și orice antiinflamator alopat în favoarea propolisului. Cât despre miere, numai în varză murată nu adaugă măcar o linguriță… În rest, eu zahăr n-am prea văzut pe-acasă. Cu așa o “educație”, cum să nu mă întristez când e un an prost pentru salcâm, care dau cea mai bună miere dintre toate, după mine, și cum să nu mă bucur când se întâmplă să trec pe lângă pădurea de salcâmi de la Hanu Conachi la vremea înfloririi lor…
Cu amintirile din copilărie despre stupărit și mai târziu despre tot soiul de plante melifere și complexitatea meseriei de apicultor, nu prea puteam fi păcălită pe marginea drumului sau la piață când îmi făceam rezerva anuală de miere. Iar când am intrat în lumea ApiLand, înainte de orice, m-am uitat cine e în spatele acestui tentant “tărâm apicol”. Ce-am găsit m-a impresionat, dar trebuia să mă și convingă. Și mi-am comandat un borcănel cu mierea preferată. Cu mama alături am făcut testarea și verdictul a fost “perfectă!”.
Am trecut mai departe cu experimentele… Citind că “Apiland® vine în întâmpinarea clienților săi cu o gamă variata de produse apicole în forma lor pură, crudă, neprelucrată, așa cum ne sunt ele oferite de natură pornind de la ideea că orice astfel de produs are o eficiență terapeutică maximă” i-am luat mamei elixirul de viață lungă și sănătate – lăptișorul de matcă – și atotputernicul antiseptic – propolisul. Din nou, a recunoscut calitatea. Așa că nu ne este deloc greu să recomandăm cu toată inima acest producător care și-a făcut un nume în 22 de ani. Mai ales pe piața externă. Și am regăsit încă o dată nefericitul tipar după care calea spre succes a unei afaceri românești trece obligatoriu pe la străini… Poate schimbăm acest tipar și începem să-i susținem pe producătorii români cumpărând de la ei și nu din import. Să-i consacrăm pe cei mai buni vorbind despre ei, că nu e recomandare mai valoroasă decât cea a unui consumator mulțumim.
Și, dacă e să aibă în portofoliu și produse pe care nu le produc ei, măcar avem garanția că nu importă decât în acord cu propriile standarde. Este cazul mierii de Manuka, celebră pentru raritatea și proprietățile ei. Manuka este un arbore care crește numai în insulele sălbatice și nepoluate ale Noii Zeelande. Lumea civilizată a aflat despre ea odată cu primii colonizatori europeni care au ajuns la triburile Maori. Ca tot ce este rar și bun, nici această miere nu e chiar ieftină, dar face toți banii pentru plusul de eficiență ca antibacterian, antimicrobian, antiviral, antioxidant, antiseptic, antiinflamator și antifungic. Iată cum o mulțime de “anti” pot determina un “pro” hotărât. Da, mierea de Manuka, din sursă sigură, omologată, se califică în topul produselor naturale care pot menține sistemul imunitar în cea mai bună formă a lui, mai ales în sezonul rece.
Un decembrie de miere vă dorim! 🙂
Și cu fulgi de aur în ea! Pentru că în ApiLand, doar de sărbători, există o ediție limitată de miere cu fulgi de aur comestibil, disponibilă la vânzare din 12 decembrie.
Nota bene: puteți câștiga un borcan cu miere Manuka și unul cu miere crudă de salcâm în care se scaldă fulgi de aur de 23k la concursul nostru de Crăciun. Noroc! 🙂
Citiţi şi
5 motive să folosești produse naturale de îngrijire
5 afecțiuni contagioase la copii. Sfaturi de la medici pentru părinți
Prețul pe care-l plătim dacă nu dormim 7 ore pe noapte, 7 zile din 7
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.