„Tramvaiul Centenarului – Iași, capitala renașterii naționale” este mijlocul de transport care aduce în prim plan o filă importantă din istoria orașului Iași, „vorbind” despre statutul de capitală de război al acestui oraș în perioada 1916-1918.
Și tocmai pentru ca această etapă a istoriei să nu se piardă în negura timpului, iar locuitorii din Iași, și nu numai, să uite rolul crucial pe care l-a jucat acest oraș în cadrul evenimentelor din timpul Primului Război Mondial, Tramvaiul Centenarului a ajuns să prindă viață. Astfel, Asociația Pasionaților de Transport Public TRAMCLUB IAȘI a reușit încă o dată să îmbine, cu mult talent și dedicare, istoria, arta și partea tehnică. Toți cei care au lucrat la înfăptuirea unei lucrări unice și de suflet pentru ieșeni au reușit să transforme exteriorul tramvaiului într-o adevărată pânză de pictură.
„Tramvaiul Centenarului – Iași, capitala renașterii naționale” este cel de-al nouălea mijloc de transport public personalizat grafic în cadrul proiectului cultural „Iași – orașul tramvaielor pictate” (în continuarea primelor opt: Tramvaiul Gunter, Tramvaiul lui Moș Crăciun, Tramvaiul lui Iepurilă, Tramvaiul Unirii, Tramvaiul Literaturii, Tramvaiul Presei, Tramvaiul Educației, Tramvaiul Iei).
La exterior, compoziția este alcătuită din portretele Regelui Ferdinand, Reginei Maria, primarului Gheorghe Mîrzescu, generalului Henry Mathias Berthelot, premierului I. C. Brătianu și pe cel al politicianului Nicolae Iorga; de asemenea, putem vedea și traseul parcurs de membrii Casei Regale, de clasa politică și de populație în 1916, atunci când capitala României a fost mutată de la București la Iași, în urma ocupației germane. Interiorul este unul personalizat, tapițeria scaunelor și podeaua fiind modificate, iar galeria prezentată în salon este alcătuită din imagini de arhivă și informații istorice. Tramvaiul Centenarului va fi inaugurat în Iași, duminică, 26 noiembrie 2017, ora 11:00 în Rondul Târgu Cucu. La eveniment vor participa Fanfara Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” și actorii Ateneului, iar cei prezenți se vor bucura și de o scurtă prezentare a celor mai importante momente istorice din perioada 1916-1918 la Iaşi. La final va avea loc o cursă inaugurală spre Copou și retur.
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști
Dintotdeauna ne-au plăcut bijuteriile din aur…
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.