S-ar putea ca cea mai comună formă de cancer ovarian să își aibă originea în trompele uterine, ceea ce ar putea oferi noi perspective asupra posibilităților de prevenire și tratament. Cancerul ovarian este a cincea cauză de moarte provocată de cancer în rândul femeilor și, de obicei, este descoperit prea târziu, astfel că mai puțin de 30% dintre femei supraviețuiesc mai mult de 10 ani după diagnosticare.
„Tratamentele pentru cancerul ovarian nu s-au schimbat mult în ultimele zeci de ani și asta poate fi și pentru că am studiat în mod eronat țesuturile în care se formează acest tip de cancer” spune directorul studiului, profesorul doctor în medicină Victor Velculescu, de la Johns Hopkins Kimmel Cancer Center din Statele Unite. „Dacă studiile pe grupuri mai mare de femei demonstrează că descoperirile noastre sunt corecte, atunci avem de-a face cu o schimbare majoră în ceea ce privește modul în care gestionăm această boală.”
Pentru acest nou studiu, apărut pe 23 octombrie, în Nature Communications, cercetătorii au colectat diferite tipuri de celule normale și canceroase de la cinci femei diagnosticate cu tumori seroase ovariene, tipul de cancer care reprezintă trei sferturi din cele aproximativ 22.000 de femei diagnosticate cu cancer ovarian în fiecare an în Statele Unite.
Profesorul Velculescu avertizează că practica medicală nu se poate schimba prea mult până când studiile suplimentare nu validează rezultatele obținute de echipa sa. În prezent, se desfășoară o serie de studii clinice care avansează ideea îndepărtării trompelor uterine în locul ovarelor la femeile cu mutații BRCA1 și BRCA2 ereditare. Velculescu mai spune că aceste descoperiri nu se pot aplica și altor tipuri de cancer ovarian mai puțin frecvente.
Mai multe detalii despre aceste descoperire care poate face diferența pentru zeci de mii de femei între viață și moarte se găsesc pe site-ul www.hopkinsmedicine.org.
Citiţi şi
Nu poți vindeca trupul separat de minte. Legătura traumă-boală
Victor Velculescu și biopsia lichidă
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.