Din nou, despre chestiunea controversată a vaccinării și a interesului slab pentru imunizarea împotriva HPV, virusul responsabil de cancerul de col uterin.
Fapte
- În România, la fiecare două ore, câte o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin şi aproape 2.000 pierd lupta cu această boală cauzată de virusul HPV.
- România este pe primul loc în Uniunea Europeană la indicatorul mortalitate cauzată de acest tip de cancer.
- Doar 1,5 la sută dintre mamele care au fetiţe cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani au depus, până acum, cereri de vaccinare a acestora împotriva HPV.
- Campania din 2008 a fost un eșec.
Soluții
Succesul unei campanii de vaccinare este dat de existenţa cererii dublate de acceptabilitatea venită din partea populaţiei – atingerea unui procent de 70% de totalul celor 400.000 de fetiţe din grupa 10-14 ani care ar trebui imunizate – , dar şi de existenţa unui personal motivat şi responsabil faţă de serviciul preventiv pe care îl prestează.
La recenta dezbatere „Prevenţia cancerului de col uterin şi a bolilor asociate infecţiei cu HPV”, organizată de Asociaţia „Mame pentru Mame”, a fost subliniată ideea că în 2008, când s-a derulat prima campanie de acest gen, deși statul a finanțat vaccinarea feteleor de clasa a IV-a, părinții părinţii nu au avut la dispoziţie destule informaţii.
Ministerul Sănătăţii are în vedere alocarea unui buget corespunzător de-abia de anul viitor.
Citiţi şi
COVID-19: unde suntem azi și ce să faci dacă te îmbolnăvești.
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.