„Biserica nu ne lasă să facem sex, deci ne cere să ne iubim mai puţin”

12 October 2017

„Pentru mulţi tineri, iubirea e sinonimă cu a face dragoste. De ce Dumnezeu nu ne lasă să facem dragoste, dacă iubim? Tocmai că ne lasă. Că dacă nu ne-ar lăsa, n-am face. Dumnezeu îngăduie să facem dragoste. Am fost la un liceu, la o întâlnire pe care am avut-o cu tinerii. Mă întreabă un elev: „De ce nu vrea Dumnezeu ca un om care iubeşte, un tânăr care iubeşte să facă dragoste cu fata pe care o iubeşte? De ce e Dumnezeu împotrivă?” Şi i-am spus că Dumnezeu nu e împotrivă. Tânărul s-a mirat foarte tare şi i-am zis: „Vino în faţă să facem ceva. Uite, hai să facem trei sute de flotări”. El a rămas şocat. N-a vrut să vină. Stătea într-una din ultimele bănci. Zic: „Hai, vino încoace, să facem trei sute de flotări”. „Nu, că nu pot să fac atâtea, nu vreau să vin”.

„De ce?” „Păi nu pot să fac trei sute de flotări”. Zic: „Uite, tot aşa tu nu poţi să faci nici dragoste”. „De ce?” – m-a întrebat. Zic: „Dar trei sute de flotări de ce nu poţi să faci?” „Că nu sunt antrenat”. I-am spus: „Tot aşa e şi cu dragostea: nu poţi s-o faci fără să fii antrenat”. Ca să faci dragoste, trebuie să treci prin acest antrenament anterior căsătoriei. În momentul în care te-ai căsătorit, Dumnezeu a binecuvântat antrenamentul pe care l-ai făcut, de a iubi curat şi frumos, şi atunci poţi să faci cu adevărat dragoste, şi nu sex, cum ai face dacă n-ai avea experienţa aceasta a iubirii.

nunta

Tânărul a fost puţin şocat de modul cum am pus problema, dar aşa stau lucrurile. Dumnezeu n-are nimic împotrivă ca oamenii să facă dragoste, dar să facă dragoste şi nu sex. Să facă dragoste, adică modul în care-şi manifestă iubirea prin trup să-i ajute ca dragostea lor să nu se termine odată cu viaţa aceasta trecătoare, ci să meargă spre veşnicie. Cei mai mulţi tineri care trăiesc în păcat spun că nu fac sex, că fac dragoste, şi sunt iritaţi când le spui că iubirea lor nu e curată etc. Dar exact aceiaşi tineri, peste cinci ani de zile, peste zece ani, văd lucrurile altfel. De unde ştiu asta? Din scrisorile pe care mi le scriu cei care acum zece ani au avut 19 ani, 20 de ani, 27 de ani. Şi din scrisorile lor văd încă şi încă o dată că ceea ce făceau ei atunci nu era dragoste, deşi făceau din tot sufletul, deşi era beton de beton, extraordinar de senzaţional, de nespus. Dar povestea lor s-a dezumflat, s-a fâsâit şi n-a mai rămas nimic din marea dăruire.

Care e soluţia finală pe care o oferă Biserica unei prietenii, unei iubiri?

Iubiţi-vă mai mult decât vă iubiţi acum, când sunteţi gata să mergeţi pe calea păcatului. Tinerii sunt crispaţi de faptul că ei înţeleg că Biserica îi obligă să se iubească mai puţin. „Biserica nu ne lasă să facem sex, deci ne cere să ne iubim mai puţin”. Nu, nu! Biserica vă cere să vă iubiţi şi mai mult! Şi dacă vă iubiţi mai mult, o să aveţi puterea să nu faceţi sex. Şi dacă vă iubiţi mai mult, dragostea voastră o să fie mai trainică şi mai frumoasă. Şi o să vedeţi că există şi bucurii de alt fel, nu numai cele de pe plajă şi din alte locuri similare…

Care e expresia acestei împliniri a iubirii?

Care e?! Familia, în mod firesc. Familia. Eu nu mă dumiresc, după atâţia ani de căsnicie – şi o să spun asta până or să se plictisească cei care mă ascultă – nu-mi vine să cred cât de frumoasă poate să fie familia, nu-mi vine să cred că nu numai că dragostea s-a sudat, ci cât de frumos a înflorit, cât de frumos împlineşte sufletul! Adevărata iubire dintre un tânăr şi o tânără culminează cu căsătoria, doar cu căsătoria. Şi nu cu căsătorii de probă sau cu cine ştie ce relaţii trecătoare. Căsătoria înseamnă începutul unei noi vieţi. Căsătoria înseamnă că cei doi au hotărât să păşească împreună pe un drum al împlinirii iubirii. Al iubirii fără sfârşit.”

Extras din Danion Vasile, Underground – Rebelii generaţiei NU, Editura Agnos, 2007

Comentariul publicat de Axelle la articolul „Erotismul nu e desfrânare, preacurvie, păcat…

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Dragostea, compasiunea și blândețea

6 semne că relația se apropie de sfârșit

Seexul după 40 de ani sau despre sfârșitul cumințeniei

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Valentina / 12 October 2017 18:54

    Fara sa vreau astazi am dat peste biografia vietii Anei Aslan, aia care n-a fost maritata niciodata, nu a facut nici copii, dar a realizat gerovitalul.Si aflu ceva picant, cum imi place mie: Mergea acasa la Daniel Danielopolu si juca bridge cu nevasta astuia.Din pacate, n-am aflat daca a facut sex in acelasi pat in care se culca Daniel cu nevasta.Asta sigur ajunge in iad, cata nesimtire auzi la ea, sa iubeasca un barbat insurat, mai ales in acele vremuri cand nu era atata destrabalare.

    Reply
  2. axelle / 12 October 2017 9:42

    Hopa, mi-a fost publicat comentariul !
    Desi a fost luat de pe orodoxia.me am considerat ca orice as scrie eu este inutil si parerea mea ar putea fi contracarata imediat.Intamplator sau nu, citeam exact opusul, pe alt site.Am lasat raspunsul dat de altcineva mai experimentat si mai luminat la minte de harul lui Dumnezeu poate va lumina si va salva alte suflete care isi doresc sa isi faca rai din viata, nu un iad. Pana la urma Dumnezeu in infinita lui iubire ne-a inzestrat cu vointa proprie ,nu sa fim niste marionete P.s.Poate parea ca sunt habotnica dar nu sunt nici pe departe.
    Multumesc, Catchy!

    Reply
    • Adelina / 12 October 2017 12:34

      Utopia asta religioasă, în care toți trebuie să fim de o castitate exemplară atât la nivel spiritual, psihic, cât și la nivel trupesc până în momentul căsătoriei nu a existat, nu există și nu va exista niciodată. Nu te îndrăgostești de cel de lângă tine în fața altarului. O faci înainte. Și mai întâi o faci prin atracția trupească față de el. Nu avem toți pe frunte profilul psihologic și ne îndrăgostim între noi pentru că știm din prima că omul acela e darnic sau amuzant, prost sau deștept.
      Așadar, prima oară ne îndrăgostim cu trupul și mai apoi, cu mintea, sufletul, dacă se ajunge la asta.
      Nu trebuie să se termine totul în pat, nici pe departe, însă simplul fapt biologic de a fi atras de altcineva este, în concluzia bisericească, un păcat. Și uite așa, nu avem cum să fim fără de păcat în acest subiect pentru că, logic și moral este imposibil.
      Oamenii care au o dăruire spirituală foarte mare pentru Dumnezeu sunt la fel ca aceia supradotați. Au o putere interioara extrem de mare care se concentrează pe acest fapt și nu cad în oala cu smoală a păcatelor.
      Era o pildă, spusă chiar de un preot care avea ca idee principală faptul că păcatele mici vor fi mai greu de iertat pentru că sunt mai multe și nu vom știi niciodată de unde a pornit fiecare în parte pentru a ne căii pentru ele.
      Dacă într-adevăr Dumnezeu a făcut tot pachetul uman si nu ar fi vrut să ne bucurăm de trupurile noastre prin actul sexual nu ar fi creat orgasmul și lista poate continua.

      Reply
      • Moise / 3 July 2018 15:34

        Ideea e să nu fie orgasmul pe primul plan, ci extazul sentimental, care nu trebuie să fie naiv, ci cu încredere. Nu ai relații trupești făra încredere în celalalt și de ocazie, ci angajându-te într-o relație de o viață. Iar încrederea cere timp, iar angajarea într-o relație se încucunează de cununie

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro