„Invictus Games” este un evenimentul sportiv internaţional dedicat în exclusivitate militarilor invalizi sau răniţi în misiuni în teatrele de operaţii sau la acţiuni militare interne. Anul acesta, la Toronto, la cea de-a patra ediție, au participat 550 de competitori din 17 ţări. România a fost reprezentată 15 militari răniţi sportivi, care au participat la şase discipline sportive individuale – tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la simulator, haltere, ciclism şi înot, și, ca sport de echipă, volei din poziţia şezând.
Echipa României a câștigat în fața echipei SUA finala la tir cu arcul prin militarii Ionuț Butoi, Dorin Petruț și Nicușor Pegulescu, primul câștigând medalia de argint la individual. Alți doi sportivi au câștigat două medalii de bronz: Ciprian Iriciuc – la canotaj în sală, proba de 4 minute și Laurenţiu Şerban – la proba de 1500 metri. De asemenea, în noaptea de vineri spre sâmbătă un alt camarad, Ionel Eugen Bida a luptat în finala de înot 50 de metri spate și a ocupat un onorabil loc 5.
Prinţul Harry, cel care a înfiinţat competiţia în 2014, le-a fost alături militarilor români, a vorbit cu fiecare şi i-a încurajat. Iar românii i-au mulţumit pentru fondurile primite de la tatăl sau, Prinţul Charles, cu ajutorul cărora au cumpărat o parte din echipamentele necesare. O altă parte au fost strânse în 2016 cu ajutorul evenimentului ”Pedalăm pentru Invictus”, menit să adune fondurile necesare participării delegaţiei României la ediţia din 2017, la care a participat și preşedintele Klaus Iohannis.
Alături de Harry au fost, în ziua deschiderii, Melania Trump, iar în penultima zi a jocurilor, surpriză, Barack Obama și cuplul Jill și Joe Biden, care au asistat la meciul de baschet în scaune cu rotile dintre echipa SUA și cea a Franței.
Citiţi şi
Drumul lui David. Excepția și speranțele
Tu de ce ți-ai dori o piscină în propria curte?
Carbohidrații și exercițiile fizice: De ce ai nevoie de carbohidrați dacă ai un stil de viață activ
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.