Angela Merkel a câştigat cel de-al patrulea mandat de cancelar al Germaniei şi aşa cum arată analizele specialiştilor îl va avea în faţă pe cel mai complicat, din 2005, de când se află în această poziţie. Este cancelarul care va trebui să gestioneze cât mai bine ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar şi situaţia milioanelor de refugiaţi din Orientul Mijlociu pentru care Germania şi-a deschis porţile şi care trebuie integraţi în societate. Pe de altă parte, ultimele alegeri nu le-au adus creştin-democraţilor care o susţin o majoritate confortabilă în Bundestag, iar, pe lângă asta, va trebui să facă faţă şi prezenţei în procent de 13 la sută în legislativ a unui partid de extremă dreaptă care se declară explicit anti-islamist. Cu un Donald Trump imprevizibil în Statele Unite și un Vladimir Putin gata să destabilizeze Occidentul în căutarea gloriei de altădată a Rusiei, cea pe care prestigioasa publicație americană „The New Yorker” a numit-o „cea mai puternică femeie într-o lume a bărbaților instabili” este polul de stabilitate spre care se uită nu doar germanii, ci și toți cei care încă mai cred în valorile occidentale.
De la „Die Mädchen” la „Mutti”
Angela Merkel, femeia cu ochii de un albastru intens şi privirea ermetică, din care îţi este greu să desprinzi ceva, poate doar un uşor surâs care îţi spune că are umor şi că îi place să facă glume (cel puţin aşa o descriu cei care au avut ocazia să o vadă şi din spatele camerelor de filmare), nu lipseşte din nicio fotografie a ultimilor doisprezece ani în care apar marii lideri ai lumii chemaţi să ia decizii de importanţă globală.
Merkel este unul dintre cei mai longevivi lideri politici şi una dintre cele mai cunoscute figuri internaţionale, fiind decretată în 2009, de Forbes Magazine, drept cea mai puternică femeie din lume. Revista TIME o desemnează drept „Personalitate a anului 2015” (după 29 de ani în care locul a fost ocupat de bărbați!), iar în topul Forbes al celor mai puternici 100 oameni din lume din același an Angela Merkel ocupă locul 2 după Vladimir Putin. În 2016, pentru al șaselea an consecutiv și în total de 11 ori în fruntea clasamentului realizat de revista Forbes, tot ea ocupă primul loc în topul 100 cele mai puternice femei din lume. Este, practic, liderul actual al Europei şi o personalitate la fel de puternică şi cu o influenţă mai mare în istoria recentă decât Margaret Thatcher.
Fiica unui pastor luteran a şi a unei profesoare de latină şi engleză, Angela Merkel a trăit în Germania de Est, unde familia se mutase de la Hamburg, până la căderea Zidului Berlinului. Avea 35 de ani în acel noiembrie 1989, era doctor în fizică, iar în ziua în care a căzut Zidul a mers la saună, aşa cum făcea în fiecare zi de joi. O regăsim, unsprezece ani mai târziu, în fruntea Uniunii Creştin Democrate, după ani în care a fost protejata lui Helmut Kohl, perioadă din care şi-a atras şi porecla de „die mädchen” – „fetiţa”. Cinci ani mai târziu, câştigă primul mandat de cancelar, devenind prima femeie şi primul est-german care ocupă această funcţie.
De-a lungul celor trei mandate în care „Angie” – diminutiv care a transformat celebrul cântec al lui Rolling Stones în imnul său neoficial – a fost cancelar, Uniunea Europeană s-a confruntat cu o serie de crize majore în a căror reglementare Germania și-a asumat rolul de lider: dezastrul financiar de la sfârșitul anilor 2000, valurile de refugiați, conflictul din Ucraina, etc. Finalul de mandat a găsit-o în fața unei noi crize majore a Uniunii Europene: opțiunea britanicilor pentru Brexit și începutul negocierilor pentru primul divorț din istoria blocului comunitar. Ca lider al celei mai importante ţări a Uniunii, Angela Merkel se numără printre cei care vor regândi blocul comunitar fără Marea Britanie şi care vor genera noi alianţe globale pe fondul furtunii şi al haosului administrativ creat de Donald Trump.
***
2008, o prezență atipică la inaugurarea noii Opere Naționale din Oslo. Stârnește un val de comentarii care de care mai sexist, când apare îmbrăcată de gală, altfel de cum era lumea obișnuită s-o vadă. Dacă Thatcher, fiică de băcan, avea ambiția de a imita dress – code – urile aristocratice, Merkel, cu broșa ei mereu prinsă pe sacou în partea stângă, exact ca o regină, n-a părut să aibă vreodată nevoia să-și demostreze statutul prin ceea ce poartă. A ilustrat perfect vorbele conaționalului ei, Albert Einstein: Când cei mai mulți dintre noi ne rușinăm de haine ponosite și mobilă ieftină, haideți să fim mai rușinați de ideile sărace și filozofiile ieftine. Ar fi foarte trist dacă ambalajul ar fi mai bun decât carnea pe care o învelește.”
***
Pe cât de cunoscută este ca lider politic mondial, pe atât de puţine se ştiu despre viaţa sa privată asupra căreia atât familia cât şi staff-ul său păstrează o profundă discreţie. Ştim doar că se află la al doilea mariaj, iar pe primul l-a încheiat în 1982, când avea 28 de ani. De la primul soţ, Ulrich Merkel, Angela Dorothea, fostă Kasner după tată, şi-a păstrat actualul nume de familie. În prezent, este căsătorită cu chimistul Joachim Sauer şi nu are copii din niciuna dintre căsătorii. Şi-a căpătat, însă, apelativul de „Mutti” – „Mămica” în 2015, când Germania şi-a deschis graniţele pentru sutele de mii de refugiaţi din Siria, decizie care i-a afectat profund reputaţia şi popularitatea. Din acest punct porneşte, în aceste zile, în cel de-al patrulea mandat al său de cancelar al Germaniei, având în faţă provocări continentale şi globale. Aşa cum titrează BBC, citându-l pe politicianul german creştin-democrat Wolfgang Bosbach, „Alţii au venit şi au plecat, dar Angela Merkel rămâne şi se bazează pe nervii săi tari şi pe faţa sa de jucător de poker. Nu poţi afla din expresia feţei ei care îi va fi decizia, nu este o extrovertită, nu este toată ziua pe tweeter ca Donald Trump, dar asta nu înseamnă că nu este complet concentrată pe scopul său”.
Guest post by Nati Dumitru
Și tu poți scrie pe Catchy! ?
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Doamna de fier și președinții Franței
Jurnal de învățător (VI) – Războiul, 1951 (II)
Jurnal de învățător (III) – RĂZBOIUL
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.