Dragii mei, despre importanța conştientizării emoţiilor şi a gestionării lor în manieră adaptativă şi armonioasă, am mai scris. Am folosit sintagma „gestionarea emoţiilor” şi nu „controlul emoţiilor”, cum este adesea promovat, întrucât acestea nu trebuie reprimate, blocate, deci ţinute sub control. Ci folosite şi direcţionate într-un sens pozitiv, astfel încât să ne ajute să trăim o viaţă împlinită şi plină de sens. Cu alte cuvinte, să le folosim energia într-un mod favorabil nouă. Căci emoţiile sunt cele care ne furnizează „combustibilul” de care avem nevoie să ne ridicăm din pat dimineaţa şi să întreprindem diverse acţiuni şi activităţi în viaţă noastră.
Cel puţin la fel de importantă este, însă, şi conştientizarea gândurilor noastre şi a dialogului nostru interior. Emitem aproximativ 60.000 de gânduri zilnic: vorbim în gând cu noi şi cu cei din jur, (ne) admonestăm, (ne) criticăm, ne justificăm, ne bucurăm etc… Dacă nu ne direcționăm în mod conştient atenţia către ele, aceste gânduri se substrag „radarului” nostru vigilent şi îşi văd de „treaba” lor, conducându-ne viaţa din umbră… Multe dintre ele sunt repetitive şi se bazează pe anumite frici, credinţe (limitative) sau distorsiuni cognitive. Ele devin, astfel, veritabili „viruşi” care nu numai că ne sabotează din a performa/trăi/găsi împlinire/succes în viaţa noastră, dar ne și consumă energia vitală. Imaginaţi-vă un calculator pe care rulează foarte multe programe şi care trebuie să funcţioneze cu multiple ferestre deschise în acelaşi timp. Nu numai că el funcţionează din ce în ce mai greu şi frecvent „dă eroare”, dar în scurt timp el va ajunge să se strice. La fel se întâmplă şi cu mintea noastră. Atunci când este „parazitată” de gânduri inutile, repetitive, consumă energie preţioasă şi ajunge chiar să se îmbolnăvească, într-o bună zi. Gândiţi-vă câte lucruri aţi putea face cu această energie consumată inutil şi în detrimentul vostru. Şi mai gândiţi-va că noi venim pe acest pământ cu o cantitate limitată de energie vitală. La fel cum calculatorul este prevăzut, din fabrică, cu un anumit număr de ore de funcţionare. Doar de noi depinde cât de judicios folosim această energie.
În încheiere, vă invit la un exerciţiu simplu: măcar timp de o oră, zilnic, încercaţi să fiţi atenţi la dialogul vostru interior – ce va spuneţi în gând?, ce situaţii anume intensifică acest dialog?, ce gânduri repetitive identificaţi?, cum vă ajută acele gânduri?, sau cum vă blochează?, unde pe axa timpului se duc marea lor majoritate – trecut, prezent sau viitor?
Săptămână din plin, gând senin! 🙂
Guest post by psih. Valeria Vîrlan
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
“Sunt într-un proces de dezvoltare personală.” Sună COOL, nu-i așa?
Povestea finalului. Pentru că și acesta are meritele lui
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.