Vrei să spui că m-ar mai fi contactat pe Facebook dacă eram o doamnă septuagenară, cu riduri și nepoți?

2 August 2017

Ce este politețea în ziua de azi? O formă de curtoazie, uneori exagerată, alteori încadrată în limitele bunului simț, alteori alterată sau prost înțeleasă.

Stau și mă gândesc… modul de adresare între două persoane străine diferă în funcție de sex. Pe rețelele de socializare exprimarea este permisivă, se poate trece peste un anumit protocol care, față în față, ar fi greu de depășit. Știm cu toții, descoperirea capului, sărutarea mâinii, sau strânsul acesteia, intensitatea cu care efectuezi strângerea, privitul în ochi, aplecarea capului, surâsul protocolar… e simplu. La toate acestea se renunță cu ușurință când comunicăm virtual.

Exemplificare… când un  bărbat abordează o femeie pe care o întâlnește pentru prima dată pe paginile facebook-ului, politețea este redusă cu mult. Este metamorfozată în emoticoane caraghioase, care uneori abundă ridicol. Sau înlocuită cu o imagine cu un mesaj de mulțumire (preferabilă această variantă!), sau un simplu rând cu „Mulțumesc pentru accept” (scurt și cuprinzător, niciun efort nu e prea mare!) sau o abordare în privat, pe chat care, din nefericire, poate începe cu un „Ce faci, frumoaso?”( fără majuscule și virgule de multe ori) sau cu un oribil „Cf?”. Eu, personal, socot că e de datoria mea să-mi apăr semenele, ripostând în numele lor și reacționez atenționând persoana asupra modului de adresare. Scurt, fără să explic regulile bunelor maniere care, se pare, pe cale virtuală, au dispărut de tot. Sau închei discuția brusc și definitiv. De ce m-aș întinde la vorbă?

facebook ok

Alteori… există și bărbați politicoși, bineînțeles. Doar că… modernismul, cosmeticele și evoluția societății își pun amprenta pe fețele doamnelor virtuale, astfel încât ele arată mai tinere decât cifrele crude din certificatul de naștere, cifre care nu sunt prezente pe profilul paginii de fb (poftim, m-am prostit și eu!). Plus photoshopul!! Aici e foarte dificil. Sau nu. Ei tutuiesc de-a dreptul. Ar fi ilar să prezint aici în ce fel eu, doamnă căsătorită, cu patru decenii la activ, sunt abordată de puștani sau de domni care par respectabili acasă, pe pagina lor civilizată de facebook. Am exemplificat mai sus. Între femeile de aceeași vârstă sau de vârste diferite, totul e simplu și permis. Cu bărbații se schimbă puțin datele problemei. Mă întreb de ce. Apare o anumită încordare în discuțiile dintre sexe, un minim efort de a părea mai cizelat, un surplus de complimente, o grijă mai mare la scris, relaxarea survine mai târziu, acum trebuie să cucerești cu exprimarea, interesul capătă un înveliș strălucitor, care, pe parcurs, în cele mai multe cazuri, dispare.

Eu, în… mărinimia mea, aș accepta o conversație la per tu. În plus, asta asigură un grad de familiaritate crescută, care permite prescurtări, flirturi inocente și tachinări insinuante. Și politicoase.

-Bună. Îmi poți acorda atenția câteva clipe?

Binînțeles, ca să plusezi, adaugi adjectivul „prețioasă” la cuvântul „atenție” și lucrurile  evoluează imperceptibil.

-Bună. Depinde.

Răspund evaziv, normal, nu tremur de nerăbdare să vorbesc, nu am inițiat eu discuția, în fond, mi-e indiferent dacă conversez sau nu cu persoana respectivă.

-Mulțumesc chiar și pentru atât. Mi-au plăcut postările tale.

Eu aș indica să se insiste asupra acestui lucru, până la urmă, acestea arată, cât de cât, pasiunile persoanei de abordat. Și, legat de acestea, poți porni o discuție. Mai lungă, dacă ai timp, sau mai intimă, dacă ești dispusă să te dezvălui așa curând. Ultima parte nu aș recomanda-o, în fond, e un necunoscut.

-Mulțumesc. Deci nu contează înfățișarea mea.

Haida de! Vrei să spui că m-ar mai fi contactat dacă eram o doamnă septuagenară, cu riduri și nepoți?? Greșesc undeva? O discuție poate fi prelungită și în funcție de talia subțire a abordatului.

-Ajung și aici, va sau ar trebui să răspundă el. Mi-au plăcut ochii tăi. Mi-au dat o stare de bine (nu, nu i-au plăcut sânii sau picioarele, ochii sunt mai „respectabili”, te duc într-o zonă mai sigură a discuției).

Eu râd cu emoticoanele la purtător și fac risipă de ele, ca să se vadă că sunt fată de gașcă și ca să împrospătez discuția.

-Așa că am îndrăznit să te abordez.

O conversație poate debuta ca în modelul de mai sus. Numai că interlocutorul trebuie să știe când să se oprească, să nu insiste, să nu complimenteze prea tare, să puncteze anumite lucruri, să se retragă când trebuie.

În concluzie… politețea în doze rezonabile pigmentează favorabil o discuție ternă (și nu e citat!).

Guest post by Arestatul fără umbră

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Voi ați observat cât de greu e pentru unii să suporte fericirea, binele sau succesul altora?

Dispariția lentă a unei platforme de socializare și posibilitatea ca tu să devii CEO

După cinci minute am început să fierb

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro