Careless Beauty by Elena Oancea

26 June 2017

Femeile vraci și înțeleptele satului au rol de ultimele redute. La ele vii când nimic nu mai ajută, sau ar mai fi căi, dar birocrația și alți balauri se pun de-a curmezișul. Ele văd ce alții nu iau în seamă, disting nuanțe și știu portaluri care duc direct la mântuirea de chin. Oalele, borcanele și flacoanele lor sunt pline de fierturi și cuvinte, la momente bine alese. Sunt muchia satârului, femeile astea și fiicele lor.

19433398_10207381048044292_850560002_n

Dintr-un astfel de neam se trage Elena Oancea, născută și crescută-n Topraisar, lângă Tulcea – nepoată și fiică de femei vraci și moașe. Ea este azi chimist și cosmetician, cunoscută pentru produsele ei artizanale de terapie și înfrumusețare. Fiica ei, Adina, este, de asemenea chimist și cosmetician, expert în meșteșugul moștenit de la străbunica. Afacerea familiei Oancea este întemeiată pe cunoașterea aprofundată a plantelor, are deja un renume și o practică apreciată, prin cele trei cabinete din țară: Tulcea, București și Timișoara, care funcționează sub brandul românesc Careless Beauty. (nu, careless nu înseamnă neîngrijit, ci fără grijă, senin, asigurat)

Elena Oancea Careless Beauty

Elena Oancea este stăpâna unei livezi bogate în leacuri; ea este filozofia și motorul creației produselor extrase din cele peste 40 de soiuri de plante cultivate aici, autoarea metodelor de înfrumusețare și regenerare. Adepta ideii că trebuie să treci cu grație și curaj prin toate vârstele, să le înțelegi rostul și răspunderile, să te cunoști și să te apreciezi pentru ceea ce conții și ești, această doamnă a dobândit o experiență enormă, observând cazurile – uneori disperate, cu afecțiuni cutanate. Ea vorbește mult despre răbdare, atunci când propune o conduită terapeutică, o pomadă sau un ulei restructurant, și te ajută să te observi depășind momente dureroase, în care te crezi învins de arsuri, stafilococi, acnee rezistentă, riduri definitive, culori pergamentoase în obraji provenite de la o îmbătrânire prematură, pete și cicatrici supărătoare. Te învață cum poți înlătura răul cu un macerat de crin ori de lavandă, cu un ulei de sâmbure de cătină – cel mai tare anti-oxidant, cu un praf de ghiocel sau toporaș, cumva ca-n basme: înspăimântătorul balaur moare de lovitura petalelor de flori de fân, precum virușii nemuritori la antibiotic de sinteză cad secerați de dârzenia cimbrișorului autohton.

19427856_10207381051764385_63497333_n

Compania Elenei Oancea, condusă în parteneriat cu fiica sa, și ajutată de întreaga familie în cultivarea, recoltarea și prelucrarea plantelor terapeutice, deține patru brevete de invenție: compoziție pentru tratament cosmetic naturist, crema cu efect regenerator, apa din fructe de cătină, elixir vegetal cu efect regenerator al pielii – un produs se pare vedetă, care combină 13 uleiuri eterice din plante și implică un proces de distilare laborios. În 2014, la Seoul, a obținut câteva medalii la Salonul Internațional de Inventică Feminină din Coreea. De asemenea, produsele Careless Beauty by Elena Oancea sunt notificate conform standardelor europene, pe platforma CPNP și sunt testate dermatologic în laboratoare acreditate.

19489373_10207381047084268_1532763937_n

„Substanțele de sinteză nu sunt la fel de rapid acceptate de piele sau, în unele cazuri, chiar deloc. Extractele de plante românești pe care le folosim în compoziția produselor Careless Beauty au o penetrabilitate foarte mare în piele, sunt recunoscute rapid de organism și dețin concentrație suficient de mare ca să fie eficiente”, explică Elena Oancea.

Am întrebat-o dacă mai păstrează rolul de femeie vraci și înțeleapta satului, în Topraisar, acolo unde este livada și istoria familiei care i-a dat meșteșugul. Ea spune cu tristețe că nu și deplânge îndepărtarea de știința lucrului cu natura a omului de la țară. „Nu mai este acel drag de observație asupra lucrurilor simple, naturale. Acum există mult televizor.” De gândit.



Citiţi şi

Apoi, nu ai mai fost nimic

Măriuca și Pavel

Eveniment-dezbatere Careless Beauty

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro