Insula Henderson, parte din arhipelagul insulelor Pitcairn, este acoperită de 18 tone de plastic – cea mai mare densitate de reziduuri antropogene* din lume – 99,8% dintre acestea fiind material plastic.
Majoritatea resturilor – aproximativ 68% – nu erau nici măcar vizibile, cu 4.500 de bucăţi pe metru pătrat îngropate la o adâncime de 10 centimetri. Altfel spus, 38 de milioane de bucăți de plastic!
Jennifer Lavers, de la Institutul pentru studii marine şi arctice al Universităţii din Tasmania, spune că peste tot în lume situaţia este aceeaşi, numeroase insule nelocuite fiind pline de deşeuri.
Pe Insula Henderson, Lavers a descoperit crabi care locuiesc în resturi de capace sau recipiente de plastic, unul locuind inclusiv într-un cap de păpuşă. O imagine mai mult decât grăitoare a dezastrului ecologic care ne aşteaptă. Aceste deşeuri sunt vechi, groteşti și, mai ales, toxice. Şi asta în ciuda faptului că cea mai mare dintre cele patru insule ale aripelagului Pitcairn, insula Henderson, face parte din patrimoniul UNESCO, fiind, în acelaşi timp, unul dintre puţinele locuri în care omul, practic, nu a ajuns. În schimb, au ajuns deşeurile sale. Pe o insulă care se întinde pe 3700 de hectare, cu zece tipuri de plante şi patru specii de păsări care cresc sau trăiesc numai aici.
Citiți și Plastic is not fantastic (I)
Practic, nicăieri nu suntem feriţi de poluarea cu plastic, iar starea insulei Henderson – cea mai îndepărtată insulă – este mai mult decât alarmantă, dovadă a producţiei necontrolate de plastic la nivel mondial.
De altfel, deşeurile aparţin mai multor ţări, ceea ce demonstrează că suntem cu toţii în egală măsură responsabili de milioanele de tone de resturi care ajung anual în oceanele planetei, acestea determinând adevărata schimbare climatică. Laver crede că măsurile trebuie luate urgent, atât la nivel individual, cât şi la nivel de guverne.
* datorat acțiunii omului, cu urmări asupra reliefului, vegetației și climei
Citiţi şi
Povestea cu bătrânica de la supermarket care nu avea chestia aia “verde”
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.