„Amorul e un copil hoinar”, iar poveștile amoroase atrag precum un magnet. Când realizatorul optează pentru un cuplu format dintr-o franțuzoaică și un american, după modelul lansat de curentul Nouvelle Vague (Baisers volés/Stolen Kisses, Jules et Jim/Jules and Jim), iar povestea este plasată în imensul New York, situația devine și mai atrăgătoare. Cineastul Victor Levin lansează direct o nouă provocare și anunță (din primele minute) spectatorul, prin intermediul naratorului/vocea din off: „You’re never more than twenty feet away from someone you know, or someone you’re meant to know.” 5 to 7 nu e primul film în care literatura învinge neajunsurile, iar rolul frustrărilor devine acela de catalizator. Ce s-ar face un tânăr cu veleități literare dacă nu ar avea o muză pe măsură?
Brian (Anton Yelchin), un june scriitor american (24 ani, categoria „wannabe”), cu înalte aspirații, încearcă să-și valorifice potențialul încă neexploatat. După ce îi este premiată o carte cu un subiect banal, editorul său (de la revista The Atlantic) îi promite că îl va ajuta să lanseze și un alt roman, cu o temă mai incitantă și cu mai multă „experiență de viață” inserată în ficțiune. În această manieră, subiectul uneia dintre cărțile lui Brian va intra în viața sa, sub forma unei iubiri perfecte, pe care toată viața o va idealiza. Este vorba despre Arielle (Bond Girl din Skyfall, Bérénice Marlohe), sofisticata soție a unui diplomat francez.
Cultura și etica personală îi separă, iar preferințele culinare sunt la poli opuși, dar toate aceste „amănunte” se vor estompa, lâsându-i dezbrăcați de orice prejudecăți, dornici să profite de șansa de-a fi găsit iubirea, în singura formă posibilă: întâlniri amoroase între orele 5 și 7 după-amiaza. Zglobia trentagenară, șarmantă și elegantă, nu respinge avansurile impetuosului tânăr, dimpotrivă, deși soție și mamă a doi minori, se lasă antrenată în această relație clandestină (Arielle: „Put aside your notions of people and the world will surprise you with its grace”). Așadar, adulterina cu nume cu referire directă la eroina dispusă la numeroase sacrificii (Mica Sirenă /Little Mermaid) și scriitorul vor trăi o poveste romantică, în luxoasele cartiere din New York (St. Regis Hotel). Până aici, nimic nou, doar oda (indirect închinată) lui „Big Apple”(filmările au fost realizate cu preponderență în Manhattan).
Lentoarea amoroasă răvășită de răsturnările de situație vor anima acestă construcție fragilă, pândită la tot pasul de clișee. Încă de la primele cadre, ne frapează stereotipul folosit pentru Arielle (33 ani), franțuzoaica „coaptă”, elegantă și rafinată, dar moralmente ambiguă; viețuiește cu consimțământul soțului într-un „mariaj liber” (are anumite libertăți). Privitorul va pătrunde în lumea literară din New York, prin intermediul personajelor – Brian are câteva încrucișări semnificative (Jane: „Life is a collection of moments.The idea is to have as many good ones as you can”) cu o tânără editoare, Jane (Olivia Thirlby), dar și cu seniorul (real) de la New Yorker. Pentru atmosferă, nu vor lipsi nici părinții lui Brian, un strașnic cuplu (Arlene și Sam sunt interpretați de Glenn Close și Frank Langella) ce va pigmanta pelicula cu savuroasele („sarea și piperul”) clișee despre relația francezi-americani (tatăl lui Brian trimite câteva „săgeți otrăvite” la adresa franțujilor, despre care susține că s-ar fi declarat înfrânți de trei ori în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și nu ar fi oferit sprijin populației evreiești; Sam:„I cannot tell you how little I want to see a Broadway show right now”).
Lăsându-se furați de sentimente și de ritmurile impuse de bătăile inimii, cei doi amorezi trăiesc cu pasiune între bătăile orologiului („cinq-à-sept”), în rest, fiecare încearcă să salveze aparențele așa cum poate. Călătoria emoțională devine și mai atrăgătoare fiindcă plimbările din Central Park sau vizitele la muzee oferă o aură specială acestui cuplu inedit, desprins, parcă, din poveștile Disney, iar tablele ornate cu ciorne din camera junelui holtei stârnesc pofta pentru lectura in print. Bula de aspirații a tânărlui Brian este spartă de Valery (Lambert Wilson), soțul lui Arielle. Acest bărbat matur redefinește granițele, foarte permisive, mariajului său și grăbește despărțirea celor doi amanți, deși fanteziile erotice nu au fost pe deplin eludate în acest film indie, ce exploatează unele dorințe ale spectatorilor (nostalgii și speranțe).
Cineastul ne dezvăluie, în această încercare de a zugrăvi lupta dintre pasiune şi moralitate, meditaţiile (personajelor implicate) despre complexitatea naturii umane. Finalul dulce-amărui lasă, totuși, deschisă poarta speranței și ne invită să (re)descoperim cuvintele de dragoste, farmecul scrisului de mână şi mirajul corespondenţei, vraja muzicii și pasiunea. 5 to 7 este o duioasă comedie romantică, iubitoare de carte, ornată cu gesturi manierate.
Regia: Victor Levin
Scenariul: Victor Levin
Imaginea: Arnaud Potier
Muzica: Danny Bensi, Saunder Jurriaans
Distribuția:
Anton Yelchin – Brian
Olivia Thirlby – Jane
Bérénice Marlohe – Arielle
Lambert Wilson – Valery
Frank Langella – Sam
Glenn Close – Arlene
Eric Stoltz – Galassi
Jocelyn DeBoer – Soția lui Brian
Durata: 95 min.
Citiţi şi
6 semne că relația se apropie de sfârșit
Despre bărbați, cu luciditate: ce a mai rămas din promisiunea unei relații
Îi zici destin, o faci. Și apoi?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.