Deutsche Bank a publicat pe 3 mai 2017 raportul anual “Mapping the world’s prices” ce cuprinde, pe lângă o grămadă de explicații și recomandări, lista cu cele 47 de orașe alese pentru studiul calitatății vieții în ordinea care a rezultat în urma monitorizării a opt indici: puterea de cumpărare, siguranța, sistemul de sănătate, costul vieții, costul proprietăților raportat la venituri, timpul petrecut în trafic de acasă la serviciu, gradul de poluarea și clima. Nicio surpriză că în prima a topului sunt orașe din emisfera nordică, din țări vestice cu economii dezvoltate. Dar veți fi surprinși să găsiți în aceeași zonă orașe din emisfera sudică. Din Africa de Sud, Australia și… Noua Zeelandă.
Citiți și Cele mai bune 10 țări din toate punctele de vedere
26. Oslo, Norvegia – a intrat în acest top datorită scorurilor mari la categoria poluare (unde e pe locul 10) și la puterea de cumpărare (unde e pe locul 15).
25. Johannesburg, Africa de Sud – pe listă datorită raportului bun între prețul locuințelor și veniturile populației.
24. Bruxelles, Belgia – al cincilea oraș după sănătate și al șaptelea după raportul preț case/venit și timpul în care ajungi de acasă la serviciu.
23. Varșovia, Polonia – în top 10 la două categorii: pe 8 la siguranță, pe 6 la costul traiului.
22. Chicago, USA – locul 3 la cea mai bună calității a vieții dintre toate orașele americane, locul 2 la raportul preț proprietăți/venit.
21. Dublin, Irlanda – locul 10 la raportul preț proprietăți/venit.
20. Stockholm, Suedia – locul 5 la categoria poluare, incredibil de curat.
19. Praga, Republica Cehă – Locul 10 la costul traiului și 9 la siguranță.
18. San Francisco, SUA – Hub pentru industria tech globală, este incredibil de scump, dar calitatea vieții e excelentă. Locul 1 la capitolul vreme.
17. Cape Town, Africa de Sud – cea mai bună calitate a vieții din toată Africa datorită prezenței în top 5 la vreme și prețul proprietăților.
16. Madrid, Spania – locul 4 la sănătate și 7 la vreme.
15. Lisabona, Portugalia – locul 9 la timpul petrecut pe drumul casă-job, locul 3 la capitolul vreme.
14. Toronto, Canada – locul 8 la puterea de cumpărare.
13. Auckland, Noua Zeelandă – Cu aproape 5 milioane de locuitori, Noua Zeelandă are două orașe în top 15 cele mai bune orașe de locuit din lume. Auckland a intrat în top datorită scorurilor bune (între locul 11 și 17) la patru categorii.
T11. Berlin, Germania – a ratat prezența în top 10 general deși este în top 10 la trei categorii: sănătate, putere de cumpărare și trafic.
T11. Helsinki, Finlanda – la egalitate cu Berlinul, cu scoruri bune (locul 11 sau mai sus) la patru categorii.
10. Sydney, Australia – Unul dintre cele mai atractive orașe din lume, deși nu e cel mai atrăgător din Australia. Are soare tot anul și poziția 10 în clasamentul general a câștigat-o datorită locurilor 11-15 obținute la patru din cele opt categorii monitorizate de Deutsche Bank.
9. Amsterdam, Olanda – Cu atâția bicicliști pe străzile capitalei, nu e de mirare că aceasta ocupă locul 4 la timpul de deplasare.
8. Boston, SUA – Locul 1 la calitatea vieții și locul 2 la puterea de cumpărare.
7. Ottawa, Canada – Capitala Canadei ocupă locul 4 la trei categorii – puterea de cumpărare, prețul proprietăților și poluare.
6. Copenhaga, Danemarca – Capitala daneză e mai mereu în topurile celor mai bune orașe de locuit. Acum ocupă locul 5 după siguranță și este al 8-le cel mai puțin poluat din lista DB.
5. Zurich, Elveția – Elveția e percepută oricum ca o țară de vis, așa că nu miră pe nimeni prezența orașului Zurich în topul DB confirmă reputația. Este pe locul 1 la puterea de cumpărare și pe locul 2 la siguranță și indicii de poluare.
4. Melbourne, Australia – Cel de-al loilea oraș ca mărime din Australia e primul în privința calității vieții. Locul trei la puterea de cumpărare și încă două locuri în top 10 pentru prețul proprietăților și vreme.
3. Viena, Austria — The honour of highest ranked city in a non-English speaking country goes to Austria’s capital, thanks to the best healthcare of any city on the list, as well as being the sixth safest.
2. Edinburgh, UK – Capitala Scoției nu e nici pe departe la fel de mare sau puternică precum Londra, dar calitatea vieții acolo e mult mai bună: cel mai bun timp de deplasare în trafic, al doilea loc la sănătate și al treilea cel mai puțin poluat dintre toate orașele monitorizate.
1. Wellington, Noua Zeelandă – Capitala Noii Zeelande, orașul cu cea mai înaltă calitate a vieții, e cel mai puțin poluat și se află în top 10 la alte patru categorii.
Citiţi şi
Andaluzia. Sufletul geometric al Spaniei
Alice Munro – am început să scriu proză scurtă pentru că nu am avut timp să scriu altceva
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.