În perioada 11 – 13 mai 2017, în București, va avea loc Conferința Națională „Rolul Moașei în Sistemul de Sănătate din România”, ce va reuni specialiști din domeniul medical, dar și persoane publice care militează pentru creșterea nivelului de conștientizare a problemelor acute din sistemul de sănătate din România.
Moașele reprezintă o soluție pentru mamele ce doresc să nască natural, în cele mai bune condiții, dar și pentru femeile din pături dezavantajate ale societății, care din cauza sărăciei nu au acces la educație și la servicii medicale de calitate. Conferința va aduce în discuție și această categorie, dar și pe cea a femeilor refugiate, ce se confruntă, în aceeași măsură cu aceste lipsuri, prin prisma situației politice în care sunt implicate.
Cred în moașe și în rolul lor special în educația femeilor din România privitor la beneficiile nașterii naturale și importanței alăptării pentru nou-născut. Cred în necesitatea clarificării aspectelor legislative și educaționale, pentru a reda moașele profesioniste rolul important pe care îl au în îngrijirea maternă și în a le transforma într-o verigă importantă a sistemului de sănătate din România, declară Maria Șerban, ambasador al Asociației Moașelor din România, consul onorific Calgary, Canada.
„Câți copii am putea salva de la o moarte prematură sau de la patologii survenite pre și post natal? Câtor femei le-am putea reda demnitatea și bucuria alături de familiile lor? Și cum ar arăta o Românie mai fericită? La aceste întrebări politicienii sunt chemați să caute soluții, iar reformarea sistemului medical trebuie să prezinte o prioritate în agenda politică. Asociația Moașelor din România reprezintă un sprijin real nu doar în împlinirea actului medical, în etapa cea mai fragilă a vieții, dar și șansa creșterii nivelului de educație sanitară a populației”, declară Clotilde Armand, om politic, dar și mamă a patru copii (a avut șase…).
Unul dintre saloanele maternităţii Filantropia la mijlocul anilor ’60. Maternitatea Filantropia poate fi considerată leagănul obstetricii româneşti. Pe lângă maternitate, aici a funcţionat şi Şcoala de moaşe.
Mai jos, câteva rânduri care se referă la selecția și educația moașelor din studiul Silvanei Rachieru – „Includerea/excluderea socială a femeilor în România modernă (1878-1914)”.
“Mă voi referi în cele ce urmează la două regulamente interesante privind funcţionarea a două şcoli de moaşe, una din Bucureşti şi una dintr-un oraş de provincie, Craiova.[9] Admiterea la aceste şcoli este un exemplu de excludere al unor femei din societate şi implicit din viaţa socială. Diferenţa majoră dintre cele două din Craiova se poate observa un alt tip de discriminare şi în consecinţă excluderea unui anumit segment din societatea feminină: candidatele care vroiau să devină moaşe trebuiau să corespundă şcoli este că cea din Bucureşti pregătea moaşe pentru mediul urban, în timp ce cea din Craiova în mod exclusiv pentru mediul rural. Pentru şcoala din Bucureşti, candidatele trebuiau să fie între 20 şi 35 de ani iar pentru cea din Craiova între 18 şi 40. În regulamentul şcolii din Bucureşti se menţionează că aspirantele pot fi măritate, celibatare sau văduve iar etnia şi religia nu sunt importante, în timp ce în cazul şcolii următoarei descrieri: “Sunt primite în această şcoală, ca eleve, numai românce, şi în special se preferă româncele crescute în comunele rurale.” De asemenea, în Bucureşti era necesar un “certificat constatând buna conduită” semnat de către trei persoane diferite din suburbia în care locuia candidata şi legalizat de autoritatea locală, în timp ce la Craiova trebuia emis de către primar fără a cuprinde şi alte semnături. Tot în cazul Bucureştilor, înscrierea la şcoala de moaşe depindea de acordul unui bărbat.”
Un articol foarte frumos aici, Amintiri despre moașe.
Primele două zile ale conferinței se adresează moașelor, medicilor, asistentelor și altor specialiști din domeniul medical, în timp ce cea de-a treia zi, moderată de Simona Dragomir, mamă și realizator al mai multor emisiuni de sănătate, se adresează tinerilor sau viitorilor părinți interesați de modul în care moașele pot contribui la sănătatea mamelor, atât în perioada sarcinii, în timpul nașterii, cât și în perioada postnatală.
Pentru înscriere la conferință și mai multe detalii despre programul acesteia, accesați site-ul Asociației Moașelor din România.
Citiţi şi
Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea
Testele genetice – soluția pentru o viață lungă într-o stare bună de sănătate
Cum să gătim și să mâncăm sănătos, chiar și dacă ne plac fripturile și grătarele
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.