Aparatele de vidat sunt incredibil de utile la conservarea alimentelor. Au explodat în popularitate la sfârșitul anilor ’90 și la începutul anilor 2000, dar apoi au căzut în uitare, într-un colț al lumii culinare. Asta până acum câțiva ani, când gătitul „sous vide” a devenit cea mai nouă tendință pentru bucătarii amatori de acasă.
Dacă vă interesează un aparat de vidat, fie pentru sous vide, fie pentru altceva, există mai multe motive bune pentru a vă cumpăra unul.
Depozitarea în vrac a cărnii și a brânzeturilor
Când aparatele de vidat casnice au devenit populare pentru prima dată în anii ’90, unul dintre punctele cheie de vânzare a fost că puteți cumpăra articole foarte perisabile, cum ar fi carnea și brânza, în vrac și să păstrați tot ce nu puteți folosi imediat. Cumpărarea în vrac este adesea mult mai rentabilă, mai ales când vine vorba de carne de vită și pui.
Astăzi, acesta este încă unul dintre cele mai bune motive pentru a avea un aparat de vidat. Aerul este cel mai mare dușman al menținerii calității alimentelor în timp. Oxigenul permite mucegaiului să crească, motiv pentru care acea bucată de brânză din frigider învelită în folie de plastic se strică după câteva săptămâni. În congelator, orice aer care intră în contact cu alimentele le va deshidrata și oxida, provocând înghețarea congelatorului. Eliminați cât mai mult din aer și veți reduce riscul ambelor situații.
Gătitul sous vide
Nu aveți nevoie neapărat de un aparat de vidat pentru a găti sous vide. O pungă cu fermoar se va potrivi foarte bine pentru a găti friptură, pui, pește și multe altele, cu ajutorul aparatului de gătit sous vide.
Cu toate acestea, dacă vă place cu adevărat acest stil de a găti și o faceți des, un aparat de vidat vă va scuti de greutatea de a lucra cu pungi cu fermoar. De asemenea, vă asigură că veți scoate cât mai mult aer posibil, ceea ce împiedică plutirea pungii în timpul gătitului.
Păstrați ingredientele pentru mai târziu
Ați cumpărat o legătură uriașă de pătrunjel, pentru o rețetă care necesită doar o lingură. Și acum aveți o grămadă de resturi care se vor ofili în câteva zile. Sau poate planta de roșii produce mai multe roșii decât puteți consuma, dar nu doriți ca fructul dvs. prețios să se piardă.
Un aparat de vidat poate ajuta la conservarea majorității fructelor, legumelor și ierburilor timp de săptămâni la frigider sau luni la congelator.
Etanșare uscată în borcane
Pentru ingredientele uscate care se strică rapid, dar din care utilizați cantități mici la un moment dat – gândiți-vă la condimente, nuci, drojdie – sigilarea lor într-o pungă nu este cel mai eficient mod de a le conserva.
În schimb, încercați să le sigilați în vid într-un borcan de sticlă. Puteți cumpăra accesorii pentru multe aparate de vidat, care funcționează cu borcane. Avantajul aici este că puteți deschide borcanul, puteți scoate ceea ce aveți nevoie și îl puteți resigila cu ușurință. Cu o pungă, va trebui să continuați să o deschideți și închideți, lucru care ajunge să uzeze plasticul.
Re-sigilați punga de chipsuri
Chipsurile de cartofi și tortilla sunt renumite pentru că se învechesc rapid, odată ce le desfaceți punga. Deși aspirarea aerului din pungă va sfârși prin a le sfărâma, puteți utiliza un aparat de vidat pentru a o resigila.
Păstrați vinul proaspăt
Da, un aparat de vidat poate face asta! Cu un accesoriu pentru dop de sticlă, puteți resigila sticle de vin deschise, pentru a le păstra pentru mai târziu. Doar să nu îl folosiți cu vinuri spumante. Aparatul de vidat scoate tot aerul, ceea ce va face ca băuturile spumante să își piardă efervescența.
Aceste dispozitive funcționează și pentru conservarea uleiurilor și a oțeturilor, în special a infuziilor de ulei de casă și a produselor scumpe, de specialitate, pe care nu doriți să le risipiți.
Protejați lucruri nealimentare
În afara bucătăriei, un aparat de vidat poate proteja documentele importante (gândiți-vă la certificatele de naștere) împotriva deteriorării din cauza apei, în cazul unei inundații sau a unei țevi sparte.
În trusa de urgență, puteți sigila obiectele care se pot degrada în timp, cum ar fi bandaje sau medicamente. De asemenea, este inteligent să sigilați lucruri care nu ar trebui să se ude, cum ar fi chibriturile.
Citiţi şi
Nestlé lansează VeggiePorția – o metodă nutrițională pentru mese echilibrate pe bază de vegetale
Ce, când și cum i-ar plăcea creierului nostru să mâncăm
Istorii pe pâine – Eating out 1. Pompei
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.