33 de lecții banale învățate până la 33 de ani

15 July 2016

Andrei 21. Totul se poate înțelege pe de-o parte, dar și pe de altă parte. Niciodată nu e chiar așa. Toate ideile trebuie contestate. Întrebarea de ce? rămâne fundamentală.

2. Nu face nimic din ce-se-face, dacă nu are logică. N-ai de ce. Tradiția nu este o explicație.

3. Nu e nimic greșit în a avea modele, în a admira oameni. O operă excepțională – de artă, de viață, în știință, nici nu contează – nu e aici ca să stârnească invidia, ci admirația.

4. Oamenii trăiesc și cu emoții. Nu fugi niciodată de emoții. Sunt o parte capitală din experiența de a fi om. Călătorește, citește, iubește, ascultă muzică, mergi la cinema și pe stadion, dacă ai cum. Toate duc spre emoții.

5. Nu pierde timpul cu imbecilii – tot ce poți face, când îi întâlnești, și îi vei întâlni zilnic, este să îi ocolești. Timpul e o resursă neregenerabilă. Libertatea de a avea timp nu este de vânzare. Nu totul este de vânzare, să nu uiți asta. Nu face nimic din ce nu vrei să faci – asta e cea mai dureroasă pierdere de timp.

6. Evită găștile, haitele, hoardele, congresele, masoneriile, adunările, partidele politice. Singurătatea este un lux pe care ți-l poți permite. Numai idioții se plictisesc, chiar și în singurătate. Societatea nu e neapărat cea mai bună idee. De la doi oameni în sus a apărut căderea din paradis, de la patru a apărut deja fratricidul – să nu uiți nici povestea asta.

fericire

7. Ferește-te, întotdeauna, de oamenii care gândesc în termeni de probleme de imagine. Nu au nimic pe dinăuntru. La fel și oamenii care trebuie să își consulte agenda.

8. Hazardul și trecerea timpului domină viețile oamenilor, de aceea orice speranță este, în fond, lipsită de realism, la fel cum orice regret este, în concret, inutil.

9. Viața este ca un ziar. Apare în fiecare zi – în general cu multe vești proaste. E o lege fizică, naturală. Nu are rost să i te opui. E suficient să trăiești fiecare zi.

10. Dacă încă ești sănătos și ai ce mânca, nimic nu e deocamdată pierdut.

11. Sinuciderea e o opțiune la fel de legitimă ca supraviețuirea contra-a-tot. Nu e o obligație să te agăți de viață dacă nu merită. Te privește.

12. Relația cu sacrul este o afacere personală. Nu da socoteală nimănui pentru ce crezi sau pentru ce nu crezi.

13. E stupid să îți faci griji pentru ce nu poți controla. Nicio grijă.

14. Nu judeca niciodată oamenii după grupurile în care s-au întâmplat. Judecă-i doar de la om la om, de la nuanță la nuanță.

15. Există, îndeobște, un motor al acțiunilor oamenilor. Al meu e scârba. Scârba te ferește să nu ajungi ca aceia de care îți este scârbă. E cea mai importantă armă pe care o ai.

16. Lasă cele ale trecutului trecutului. Întoarcerile sunt, fără semnificative excepții, tragedii. Vei vedea, limpede, meschinăria și toate alegerile greșite ale celor care în trecut însemnau ceva. Te vei îngrozi de ce sunt acum. Ferește-te, mai mult decât de orice altceva, de reîntâlnirea cu iubirile de altădată. O să te scârbească – în înțelesul cel mai rău.

17. Dragostea este o întâmplare excepțională. Fericirea, la care se poate toate ajunge, decurge din compatibilitate, nu din utopie.

18. Nu poți schimba lumea. Tot ce poți face e să nu faci rău în puținul segment de timp și de spațiu care ți s-a dat.

19. Nu aștepta nimic și nu te mira de nimic. Omul nu este un animal, prin excelență, recunoscător, iar acțiunile sale nu sunt, în mod obligatoriu, înemeiate pe rațiune. Dimpotrivă.

20. Universul mai are și alte treburi decât să îți întoarcă ție binele pe care îl faci. Binele îl faci pentru că îți e scârbă de ce ai fi dacă ai face răul: o maimuță dominată de meschinărie. Atât. Asta e toată legea morală, ăsta e tot cerul înstelat de deasupra.

21. Pământul e o planetă mică, într-un univers ale cărui margini nici nu se cunosc. Viața ta este atât de scurtă și de lipsită de importanță pe această piatră care se învârte prin spațiu fără să știm de unde și până unde, încât nu e nimic mai ridicol decât să te iei în serios.

22. Dacă îți trece vreodată prin cap să te iei în serios, gândește-te la omologul tău bulgar. S-ar putea să ajute comparația.

23. Faptul că ești aproape-nimic – și în spațiu, și în timp – nu trebuie să scuze jigodismul. Nimic nu scuză jigodismul.

24. Gândirea nu suplinește caracterul. Întotdeauna între un om inteligent, dar canalie și un om bun, alege omul bun.

25. Ocolește, în tot cazul, oamenii fără simțul umorului. Nimic amuzant nu poate să iasă de aici.

26. Lasă, ecleziastic, inima să ți se bucure, și, totodată, mintea să înțeleagă deșertăciunea acestei bucurii.

27. Nu pune preț pe bani. Banii au însemnătate doar când nu îi ai. În rest, acumularea de capital este doar o expresie a lăcomiei. Oamenii lacomi sunt cei mai urâți oameni, sunt mutilați. Nu te lăsa mutilat.

28. Banii au funcții benefice doar când: a) poți filtra interacțiunile umane din viața ta, când te ajută să te izolezi dacă vrei să te izolezi și b) sunt folosiți pentru a îndrepta o nedreptate.

29. În fața unei nedreptăți, este obligatoriu să nu taci. Cei care tac sunt complici. Complicii sunt oameni mai de căcat chiar decât făptașii.

30. Nu te lăsa niciodată băgat cu forța în turmă. Nu lăsa capul plecat să ți se pună badge-ul de gât, nu trăi după regula concediu de vară – concediu de iarnă. Nu ridica brațul la saluturi naziste, nu aplauda ce nu trebuie aplaudat. Conformismul e dezgustător.

31. Nu râde, până la capăt, de pasiunile celorlalți, oricât de lipsite de importanță ți se par. Oamenii nu pot supraviețui în afara acestor iluzii care îi amăgesc, care îi fac să uite cât sunt de muritori.

32. Învață de la copii, de la tineri și de la bătrâni. Învață oricând. Patrimoniul de povești de viață de pe pământ este suficient de vast. Trebuie doar să deschizi ochii. Deschide ochii.

33. Află cine ești și mergi pe drumul tău. Să trăiești sub mască e ca și cum n-ai trăi deloc. Și nu îți pierde niciodată curiozitatea.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.



Citiţi şi

Mama – în rolul principal al Eroului

România eternă și deloc fascinantă. Cum se încheie războiul proștilor cu lumea

Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro